Прочитај ми чланак

ИВАНИШЕВИЋ ПОСЛЕ НОВАКОВЕ ТИТУЛЕ: Ј..о оног ко је бољи ако на крају не победи!

0

"Ето, Федерер је био бриљантан, био је бољи у сваком сегменту тениске игре осим што није добио меч. И видиш колико је Новак у глави јак. Одиграо је три тај-брејка за к..., кад је требало, стиснуо је. То је глава! Одиграш ни близу најбољег што можеш, Федерер игра феноменално тактички и све, и на крају Новак опет добије меч", каже хрватски тениски тренер

Горан Иванишевић сада може да се похвали и другим „освојеним“ Вимблдоном у каријери, с тим да је овај успео да пришије уз своје име као тренер, што је леп резултат сам по себи, јер нема много имена са таквим достигнућем у свету тениса.

© AP Photo / Kirsty Wigglesworth

Ласкаво признање „тренер шампиона Вимблдона“ омогућио му је Новак Ђоковић са којим је почео сарадњу непосредно пред старт турнира у Лондону – и био је то пун погодак за обојицу!

Иванишевић није из Новакове ложе пратио финални меч, имао је добар разлог за то, па се стационирао далеко од Лондона, у Умагу у једном кафићу где је могао лежерније да се понаша у свакој ситуацији док је као „на иглама“ пратио тениски меч године.

– Седео сам у тениској Академији, у кафићу, и гу*ица ме боли! Боље да нисам био тамо на трибини јер овде сам могао бештимат (псовати), а тамо мораш бити тих – уз осмех каже Горан након петосатног финала Федерер – Ђоковић, преноси хрватски портал Вечерњи.хр.

– Био сам већ у тим ситуацијама (као тренер Марина Чилића) и није лако бити тренер и то гледати. Ето што ти је спорт, ово финале било је перфектан примјер. Је*о оног који је бољи ако на крају не добијеш меч. Ето, Федерер је био бриљантан, био је бољи у сваком сегменту тениске игре осим што није добио меч. И видиш колико је Новак у глави јак. Одиграо је три тај-брејка за к…, кад је требало, стиснуо је. То је глава! Одиграш ни близу најбољег што можеш, Федерер игра феноменално тактички и све, и на крају Новак опет добије меч.

Верује Иванишевић да ће се Швајцарац тешко придићи после шокантног пораза у финалу.

– Федереру ће бити тешко од овога се сада опоравити, то није лако. То је шок за све.

Подсетили су новинари Горана да је Швајцарац упорадио пораз од Новака са оним од Надала 2008. на истом месту.

– Може он то упоредити с чиме год хоће, али већ је Федерер видео 21. трофеј Гранд Слема у кућици. А Ђоковићу је, након овог финала, то ветар у леђа! Јако ће га тешко након овога ико добити.

Није било лако пратити меч, толико драме тешко се подноси…

– Ух, иживцирао сам се, али већ сам то прошао. Ево, на мечу Федерер – Чилић, убија ме тај меч, али, ето, сад се вратило.

Није пре меча у Лондону о томе много говорио, но страх га је било да не урекне Ђоковића ако седне на трибину. И то је један од разлога зашто је финале пратио у Умагу. Јер, Ивана Љубичића, као тренера, никад није победио. Сада јесте.

– Размишљао сам мало о томе кад сам видео Љубичића на трибини, његово лице током меча. И кад је Марин играо с Федерером, и тада је Љубо био с друге стране, као његов тренер. Сад се можда вратило. Невероватно.

У тренерској ложи био је и Марио Анчић.

– Тако је, он и Ђоковић су супер пријатељи, није то ништа чудно. Али, Роџер Федерер, како је одиграо… То је била тактичка рапсодија тениса. И опет га Новак добије. Види се зашто је Ђоковић број један у тенису. На крају, ј… лепоту, важно је добит!

За бившег шампиона Вимблдона нема дилеме – овај успех Ђоковића рачуна као свој други трофеј у Лондону.

– И моје је тамо записано. Па није ни мој меч био леп, али сам га ја добо. Па ти види… Ха, ха… То сам ја баш хтео питати – да ли ја то смем рачунати као свој други Гренд Слем или не? Па ја мислим да смем! Од седам победа био сам тамо на три. Био сам присутан и на тренинзима. Дакле, рачунам! Нећу бити бахат, али ја ћу га ставити у кућицу, као један од тренера који има трофеј Вимблдона и као играч и као тренер. Нема их баш пуно – Борис Бекер сигурно има, мислим и Стефан Едберг. Ставићу ја и овај вимблдонски трофеј у своју кућицу освојених па нека ми га неко миче ако хоће!

На питање колико је кафа попио за време финала, Иванишевић је рекао:

– Болео ме стомак, нисам могао ништа ни пити. Али, кажем, пуно је лакше ту гледати, јер можеш устати, прошетати, отићи на WЦ. А оно у ложи, камере, сви гледају каква ти је фаца, куда гледаш…

За крај, бивши хрватски тенисер открио је и како је Марјан Вајда реаговао након Новакове победе.

– Рекао ми је: „Горане, не знам где ми је срце…“.