Прочитај ми чланак

ИТАЛИЈА ШАМПИОН Европе у Фудбалу, победила у пенал серији Енглезе

0

Италија је шампион Европе, пошто је у напетој утакмици и пенал завршници победила Енглеску 3:2.

Након 120 минута било је 1:1, а јунак „азура“ био је Ђанлуиђи Донарума, који је одбранио два пенала.

Италија је европски шампион, и то после 53 године чекања! Преживели су све „азури“ на овом мечу, губили су од 2. минута, затим су изједначили, да би им посао био отежан и после повреда Кјезе и Инсињеа. Ипак, од свега су били јачи изабраници Роберта Манћинија и на крају су се попели на кров Европе!

Није добро почео меч за Италијане. Једноставно, већ у 2. минуту је уследио шок, севнула је контра Гордог Албиона, лопта је дошла до Трипијеа, он је нашао Шоа, који је донео предност Енглеској.

Нису дуго „азури“ успели да запрете и одговоре, у првом полувремену нису имали озбиљнији напад, али је то само била увертира у оно шта ће се десити у другом полувремену. Јер, у другом делу меча су нови европски шампиони били много агресивнији и агилнији, па се чинило да гол виси у ваздуху.

Кјеза је у више напада бацио на муке Пикфорда, претио је и Инсиње, али је гол пао после корнера. Наиме, након прекида је Берарди погодио стативу, лопта се одбила до Бонућија, који је, испоставило се касније, поставио коначан резултат.

Како голова није било до краја 90. минута, али ни након продужетака, одлука о новом шампиону Старог континента пала је после пенала.

Како је почела пенал серија, изгледало је да су Енглези ближи победи. Први је промашио пенал Белоти у другој серији, да би му се реванширао Рашфорд у трећој. А онда након поготка Бернардескија и промашаја Санча за 3:2, изгледало је да ће Италијани у последњој серији голом да реше све.

Али, промашио је Жоржињо, чиме је оставио Енглеску у животу. Међутим, тај поклон није искористио Букајо Сака, коме је одбранио Донарума и омогућио је Италији да се радује!

Италијани су до финала стигли захваљујући победама над Турском (3:0), Швајцарском (3:0) и Велсом (1:0) у групи, потом су у осмини финала после продужетка „прескочили“ Аустрију са 2:1, истим резултатом након 90 минута су били бољи од Белгије, док су након 90 минута борбе против Шпаније били принуђени да пут ка финалу трасирају кроз пенале.

Са друге стране, Енглеска је са 1:0 победила Хрватску, потом је ремизирала са Шкотском без голова, а у трећој рунди „прексочила“ Чешку минималним резултатом, након чега су уследиле победе над Немачком 2:0, Украјином 4:0, те Данском 2:1.