Прочитај ми чланак

И ВУЧИЋ ДА МУ ПОЗАВИДИ Никола Калинић поново проговорио о Косову и Метохији

0

Бивши репрезентативац Србије је увек у центру пажње.

Српски кошаркаш Никола Калинић је дао велики интервју за портал суботица.цом у ком је говорио о бројним темама. Једна од најзанимљивијох је питање о чувеној изјави о Косову и Метохији, због чега се нашао на „стубу срама“ и због чега су га чак и навијачи његове Црвене звезде вређали јесенас током утакмице против Фенербахчеа.

NIKOLA KALINIĆ • YOUTUBE

Калинић је у јануару 2019. у интервјуу за „Блиц“ о Косову изјавио:

– Откад знам за себе, а рођен сам 1991. године, постоје проблеми и размирице око Косова. Свестан сам да ће ме многи замрзети сада, али време је да неко то каже јавно: „Хајде да решимо више тај проблем, извучемо шта можемо и наставимо даље“. Косовски бој је био пре 600 и више година, а већ доста деценија то није „наша“ територија, нека ме исправе старији и паметнији ако грешим. Нико не живи од прошлости и што се пре помиримо са садашњошћу и наставимо даље, боље ће нам бити.

Годину и четири месеца касније, Калинић тврди да се не каје због те изјаве, која га је по многима коштала неодласка на Светско првенство у Кини где је репрезентација подбацила и освојила само пето место иако је била „виђена“ за подизање пехара.

– Не кајем се ни због чега у животу. И даље стојим при тим речима, а замерам што су моје речи истрзане из контекста. Нисам се покајао, рекао сам шта мислим као и увек што причам, а највише сам се разочарао у новинаре и новинарску професију, што нема никаквих правила, никаквог резона, никаквог поштовања – свако може да преузме свачију вест, да промени наслов без навођења извора, цитирања, без ичега, да промени како жели, да стави у неки други контекст и направи некоме проблем. Добро је што сам такав ментални склоп да то није много утицало на мене, али играју се животима људи и то је катастрофално! Требало би сами новинари да се изборе, да се очисти жито од кукоља и да се новинарство врати тамо где би требало да буде – објективност, искреност, истинитост. Не знам постулате, али тако отприлике – рекао је Калинић.