Прочитај ми чланак

Хрвати променили плочу: Ђоковићев пут од пријатеља до главног кривца

0

Од момента када се појавила вест да је бугарски тенисер Григор Димитров позитиван на Цовид-19 све се променило.

Пре свега однос према организаторима Адрија тура, на чијем је челу најбољи играч света Новак Ђоковић.

Foto: Instagram.com

Хрватски медији су малтене у року од 24 часа променили плочу.

О овој егзибиционој турнеји која окупља неке од најбољих што бели спорт има да понуди говорило се у суперлативима.

Тако се причало и писало непосредно пре турнира, али и у петак и суботу, када су на програму били егзибициони дубл, музички програм са пијанисткињом Лолом Астановом и певачем Џибонијем, те прва два кола групне фазе.

Тако је хрватски портал „24сата.хр“ о Ђоковићу писао хвалоспеве, те истицао колика је заправо част што је најбољи тенисер свих времена организовао овако нешто на њиховом тлу.

„Хрватска овог викенда на свом тлу уживо гледа најбољег тенисера свих времена, харизматичног спортисту и пријатеља наше земље – српског тениског виртуоза Новака Ђоковића (33), који ће играти у финалу Адриа Тоура у Задру“.

Говорило се и о Новаковом познанству са Бисерком Петровић, мајком легендарног Дражена Петровића.

Такође, неизоставно се спомињало и порекло Новакове мајке Дијане из Винковаца, али и чињенице да је 13-годишњи Ђоковић тренирао у академији Николе Пилића у Немачкој.

Наравно, поред пријатељства, писало се и колики значај Адрија тур има за туризам у Хрватској.

„Када је идеја овогодишњег Адриа Тоура представљена, Влада РХ је подржала пројект имајући на уму значај спорта за Хрватску, али и за туризам. Ово је велика промоција Задра и Хрватске с обзиром на то да се тренутно не играју WТА Тоур и АТП Тоур“, рекао је премијер Хрватске Андреј Пленковић пред турнир.

„Вечерњи“ је тврдио да је Ђоковић направио велику ствар за Хрватску, такође, преносећи Иванишевићеве речи.

„Ово је светска прилика да прикажемо и Задар и Хрватску у прекрасном светлу, као земљу ослобођену коронавируса и позовемо туристе. Задар се показао не само као кошаркашки град већ и као тениски град с она два Дејвис куп меча чија је организација била невероватна. Не сумњам да ће и ова организација проћи како треба и да ће сви наши гости и тенисери који дођу из иностранства бити веома задовољни“, рекао је популарни „Зец“.

Деловало је да ће све проћи у најбољем реду, баш као што је случај био и на Дорћолу протеклог викенда, где је било још више људи него у Задру.

Ипак, пред последњи сусрет Григор Димитров је објавио да је по повратку из Хрватске био позитиван на коронавирус.

Финале је моментално отказано, а Адрија тур је одмах стављен на стуб срама.

Директор турнира и Новаков тренер Горан Иванишевић је извиждан приликом говора којим је покушао да се извини свим гледаоцима.

Хрватски медији су одмах након отказивања занемарили спортски аспект читаве приче и бацили се на онај који се тиче здравља учесника и гледалаца, те наводног кршења свих препорука.

Из организације су одмах издали саопштење у којем се наводи да су све мере поштоване.

„У сваком тренутку смо стриктно пратили епидемиолошке мере које су биле постављене од стране земаља у којима је Адрија тур организован. Нико од људи укључених у организацију и који су били у контакту са Григором нема симптоме. Ипак, у блиском контакту смо са здравственим надлежним органима како бисмо били сигурни да ће особе које су биле у блиском контакту са Григором бити тестиране“, објавили су организатори у недељу увече.

Ипак, у понедељак ујутру објављено је да су позитивни и тренер Димитрова, тенисер Борна Ћорић, те Новаков кондициони тренер Марко Паники.

Са том информацијом и критички текстови у Хрватској су постали учесталији.

Новинар „24сата.хр“ је у свом ауторском тексту констатовао да се прво спортско „посткоронско“ такмичење у тој земљи одвијало у условима у којем нико није поштовао препоруке, те нагласио да је Адрија тур показао колико заправо нико није био одговоран, те да треба вратити правила уместо препорука.

„Да, довео је најбољи свјетски тенисач никад јаче друштво у Задар. Племените идеје: Сав ћемо новац дати у хуманитарне сврхе, а ми ћемо мало играти да се одржимо у форми, лепо се подружити… Баш онако по нашки ’Не може нам нитко ништа, јачи смо од судбине’. И тако Ноле повео коло, а тениска Хрватска весело ускочила у њега, сви од Иванишевића, Чилића и Ћорића, до челника савеза, па политичара, естраде, до пука, навијача и раздрагане дјечице, која су се дружила с тенисачима на Кидс’ даyу. Обишли тенисачи пола Задра, насмијани се сликали међу народом, играли кошарку, купали се, плесали на концертима…“, наводи се у тексту.

Ништа блажи није био ни „Јутарњи.хр“.

„Ишло се низ длаку првом тенисеру света рачунајући само на промоцију, занемарени су баш сви протоколи, јер у Задру се ништа од тога није поштовало. Исто је, да се разумемо, било и у Београду. Свет се чудио, ’је ли ово с наше планете’, свет је упозоравао и онда у недељи кад је објављен повратак тениса, добили смо тенисера заражена коронавирусом. Тенисере високог профила. Јест, постали смо топ тема, о никоме се не прича као о нама, али из потпуно погрешних разлога.“

Такође, реакције су стигле и из Хрватског завода за јавно здравље, који су „огорчени на организаторе“.

„То у Задру нипошто није смело тако изгледати, и одговорност је на организатору. Препорука ХЗЈЗ-а је била да се турнир може одржати, али уз услов да 30 одсто гледалишта буде празно, мозе се чути неслужбено из Стожера. За кошаркашке утакмице, кажу, одобрење није нити затражено од ХЗЈЗ-а.“

Било како било, Новак Ђоковић није желео да се тестира у Задру, већ је то учинио у Београду, у који је допутовао заједно са својом породицом и својом екипом.

Резултати тестирања очекују се ускоро.