Прочитај ми чланак

ХРВАТ НА КЛУПИ СРБИЈЕ: Свестан сам да ће ме моји прозивати, али брига ме за то

0

Легендарни хрватски рукометаш Ненад Кљајић без посла је након одласка из Саудијске Арабије, а неформалне преговоре води са челницима Рукометног савеза Србије.

“Водио сам неформалне разговоре са неким људима. Што се мене тиче ја бих врло радо прихватио да седнем на клупу Србије, чак и за мање финансијске услове него што добијам у другим државама јер пуно времена проводим у Београду. Мислим да би смо могли нешто да направимо, открио је Кљајић.

Као играч био је олимпијски победник 1996. у Аталанти и сребрни на Европском првенству две године раније у Португалији, са Загребом је два пута освојио Куп шампиона и једном Суперкуп Европе, а између осталог три пута је подизао трофеј намењен победнику Купа Југославије (два пута са Медвешчаком).

Некадашњи репрезентативац Југославије (69 мечева) и Хрватске (145) у интервјуу за „Спорт клуб“ причао је о актуелном рукометном тренутку и разочаравајућим резултатима репрезентација из региона на недавном Европском првенству, грешкама у руковођењу српским и хрватским тимом, евентуалној понуди да преузме „орлове“, поремећеном систему вредности, шансама Вардара да одбрани трофеј у Лиги шампиона, али и великој привржености Београду.

„Ја сам Хрват и питање је како би људи овде прихватили да Хрват води Србију. Ја не бих имао проблем, знам да би ме прозивали и у Хрватској, али ја сам професионалац. Мислим да руководство РСС може да обезбеди одређен новац који би мене задовољио. Ипак, не зависи од мене, већ од других фактора.“

Кљаић је одлично упознат у потенцијал српског тима и изненађен је константним неуспесима на великим такмичењима.

Кљаић је познат по бритком језику и увек је причао оно што мисли. Никад се није додворавао властодршцима и због својих ставова у Хрватској није баш омиљен у рукометним структурама.

„Хрватска има одлично организован савез, страшну логистику и одличан избор играча. После прелазног периода и повлачење генерације Балића опет смо имамо екипу за сам врх и борбу за злато. Мислио сам да ћемо догурати до финала ЕП, а мало ми је глупо да анализирам јер ће рећи „он је паметан и пљује по свему“. Највећа грешка била је у избору тренера голмана, они су највише подбацили. То сам рекао Червару у лице шест месеци пре шампионата и нажалост моја предвиђања су се обистинила. Други проблем били су млади играчи, доста осетљиви и можда су се непотребо прерано потрошили током ЕП. Хрватска је била пета, али све осим медаље је неуспех,“ истиче Кљаић који сматра да Словенија и Хрватска имају највећи избор квалитетних играча.