Прочитај ми чланак

Хауард и Дејвис поништили Јокићеву магију, помогле и судије – Денвер губи 3-1!

0

Кошаркаши Лос Анђелес Лејкерса савладали су Денвер Нагетсе 114:108 и повели 3-1 у финалу Запада НБА плеј-офа.

Лејкерси су контролисали резултат од почетка до краја меча, потпуно су зауставили Николу Јокића, Нагетси су имали резултатски прикључак, али нису успевали да преокрену резултат, преноси Б92.

Foto: Tanjug/AP

Кључни детаљ меча догодио се три минута пре краја, када су судије пропустиле да свирају фаул Џејмса над Марејем, у нападу Денвера при вођству Лејкерса 105:102.

„Језераши“ су потом побегли на 109:102, а онда у пенал завршници „одбранили“ вођство и стигли на победу од великог финала НБА лиге.

Предводио их је Ентони Дејвис са 34 поена (10/15 из игре) који је погодио првих седам шутева у низу те донео Лејкерсима двоцифрену предност у првом полувремену.

Иако је играо очајно током већег дела другог полувремена, Леброн Џејмс је био сигуран у завршници меча и на крају завршио са 26 поена (7/18) уз 9 скокова и 8 асистенција.

Двоцифрен учинак имали су још Кантевијус Колдвел-Поуп са 13, Двајт Хауард са дабл-даблом од 12 поена и 11 скокова уз сјајну ролу у првом полувремену, те Раџон Рондо са 11 поена и 7 асистенција, те Кајл Кузма са 10 поена.

Нагетсе је предводио Џамал Мареј са 32 поена (12/20) и 8 асистенција уз неколико невероватних кошева којима је одржавао Денвер у животу.

Ипак, није имао адекватну подршку саиграча, чак ни Николе Јокића који није могао да се носи са расположеним центрима Лејкерса, а када се разиграо у другом полувремену, ушао у проблеме са фауловима (пет на осам минута пре краја.
Србин је меч завршио са 16 поена (6/13) уз 7 скокова и 4 асистенције. Поен више је постигао Џерами Грант, 13 је додао Мајкл Портер уз 8 скокова, а 12 Монте Морис.

Међутим, саиграчи Јокића и Мареја су одиграли поприлично лош меч, посебно у одбрани где су Лејкерси са лакоћом поентирали поред Портера, Крега, Пламлија и искусног Милсепа који је такође брзо ушао у проблем са фауловима, а имали су и дупло више офанзивних скокова од Нагетса (12-6).

Пети меч је на програму у ноћи између суботе и недеље, такође од 3 часа по нашем времену.

Јокић је, као и у претходном мечу, постигао први кош на сусрету, а онда је нестао у првој четвртини.

Центри Лејкерса су буквално летели по терену, прво је Дејвис постигао пет узастопних кошева, а потом се разгоропадио Хауард и са четири коша након четири офанзивна скока подсетио на своје најбоље дане у дресу Орландо Меџика (29:23).

С друге стране, једини расположен у екипи Денвера био је Мареј (12п), неколико шутева погодио је и Грет, али су Лејкерси погађали са доста самопоуздања за импресивну прву четвртину (37:30).

Измене на обе стране су успориле ритам на старту другог квартала, али Леброн и Карузо тројком одржавају двоцифрену предност Лејкерса (42:32).

Нагетси одговарају тројкама Јокића и Портера, али с друге стране Кузма узвраћа оба пута, а потом у стилу бека поентира и Дејвис за +12 (52:40).

Ипак, крајем полувремена Нагетси се буде, пре свих Јокић који погађа тројку и поентира још једном из игре, а с друге стране Дејвис након седам узастопних кошева улази у серију промашаја.

Јокићево буђење покреће и на тренутак повученог Мареја који убрзава ритам Нагетса и сјајним полагањем потпуно враћа Денвер у резултатски прикључак (57:53).
Лејкерси преко Џејмса и расположеног Хауарда одбијају налет ривала, али Денвер новим кошем Јокића, а потом и добром одбраном стижу на -5 пред полувреме (60:55).

Упркос кошу Јокића, Лејкерси се са три узастопне тројке враћају на +10 (70:60) у четвртом минуту трећег периода.

Мареј и Јокић настављају да носе Денвер кошевима и асистенцијама (70:65), али реагују резервисти Лејкерса Колдвел-Поуп и Рондо па брзо враћају „језераш“ на двоцифрену разлику (82:71).

Ударни тандем Нагетса је наставио у свом ритму, али је Рондо био незаустављив у трећој четвртини са осам узастопних поена (85:75).

Ипак, Нагетси опет користе опуштање Лејкерса у завршници периода, те поенима Мориса, Грента и Потрета (тројка у последњој секунди) прилазе на само три поена заостатка пред последњи квартал (87:84).​

Пламли промашује шут за преокрет, Леброн враћа Лејкерсе на +5, а онда Јокић прави пети фаул, осам минута пре краја (96:90).

Два невероватна коша Мареја и први кош Милсепа на мечу са тројке враћају Денвер у нови егал (103:99).

А онда вероватно преломни тренутак меча, три минута пре краја, Денвер је имао напад на -3, Мареј је кренуо на обруч, Леброн га је блокирао уз фаул, али се судије нису огласиле.

Рондо поентира с друге стране, па после промашаја Мориса фаул за Џејмса и два пенала за 109:102.

Уследила је пенал завршница, сигурни су били Мареј и Милсап с једне, а Леброн и Рондо с друге стране за 112:108 пред последње 23 секунде.