Прочитај ми чланак

„Гробари“ се опет ујединили у вређању Вучића: Да ли је „Били питон“ порука за СНС

0

Кореографија навијача одушевила и покренула лавину питања.

Кошаркаши Партизана су у амбијенту за памћење савладали Макаби резултатом 96:88, али је поред сјајне игре пажњу привукло и понашање навијача. Бодрили су сви у хали здушно црно-беле и пружали преко потребну подршку играчима, који су им вратили победом у јединственој симбиози енергије са трибина и терена о којој је причао и Жељко Обрадовић.

Али, поред навијачких песама и покилича у неколико наврата се у хали проломило „Вучићу пе**ру“, увреда на рачун председника Србије која се одомаћила на Партизановим мечевима, поготово оним фудбалским.

Ипак, овога пута је било другачије у односу на многе претходне.

Док је скоро две године на стадиону у Хумској могло да се чује вређање на рачун председника Александра Вучића искључиво са источне и западне трибине на којима нема организованих навијачких група, ово је већ други пут да су се и организовани навијачи укључили у прозивке.

Први пут се то догодило 14. новембра током утакмице Партизана и Новог Пазара у последњем колу Суперлиге пред зимску паузу. Југ је скандирао „Вучићу, пе**ру, а онда је реаговала публика са источне трибине – аплауз је подржао оно што се скандирало.

Сада се у неколико наврата исто скандирање зачуло и током кошаркашке утакмице када су поново актери били организовани навијачи.

Посебно су занимљиви били и транспаренти и кореографија током утакмице.

„Стоп француској војној операцији Скy у Србији! Слобода за гробаре!“ била је порука коју су са јужне трибине послали људи одани клану Вељка Беливука који се налази под оптужницом за тешка кривична дела, а верује се и да је то део рата за преимућство међу навијачима које је логичан след покушаја протеривања са трибине бившег осуђеника Ђорђа Прелића.

Како је Нова.рс већ писала, борба око превласти на јужној трибини стадиона Партизана већ увелико букти, а у сукобу око тога ко ће преузети примат истакле су се две навијачке групе, у питању су „Саут гард“ и „Јанг бојс“. Међутим, упркос борби око примата на југу, заједнички циљ навијача је да из својих редова уклоне Ђорђа Прелића, осуђиваног хулигана за ког сумњају да има подршку државе.

И грандиозна кореографија у Арени пре почетка евролигашког меча са Макабијем је изазвала огромну пажњу. Иако су људи били махом задивљени моментом када је са трибине под сводове хале кренуо да се издиже лик „Билија Питона“, чувеног јунака из култног филма „Маратонци трче почасни круг“, покренута је лавина питања.

Поред грандиозног лика који се појављивао и раније и на навијачким реквизитима као алузија на посао гробара којим се Били Питон бави, стајала је и порука.

„Ја њих знам 10 година, велики су то разбојници“, писало је транспаренту иза леђа филмског јунака као парафраза цитата из филма када уместо 10, Били Питон изговара 50 година. Алузија у филму је на породицу Топаловић, главне јунаке ове саге о антихеројима, али је питање на кога се односила порука навијача Партизана.

Бројни корисници друштвених мрежа су причу повезали са СНС-ом и поруком за режим, а занимљиво је да је баш пре 10 година почела њихова владавина победом Томислава Николића на председничким изборима.

Теорија је проблематична због чињенице да оваква кореографија не би била могућа због логистичке подршке из клуба, а први човек Партизана Остоја Мијаиловић је близак Александру Вучићу.

Ипак, занимљиво је да је порука дошла у тренутку када се уједињено скандира против актуелног председника и када траје борба за превласт на трибини.

Поједине екстремне теорије иду чак далеко до тачке да је на помолу пад актуелног режима и да се у клубу на време престројавају у правцу дувања нових ветрова, али су оне све у домену фантастике, бар у овом тренутку

Неки су све повезали и са Црвеном звездом и оптужбама навијача Партизана о великој подршци владајуће странке црвено-белима на свим нивоима и перцепција да актуелни режим угњетава црно-беле, иако за такве ставове материјала има и друга страна.

Због тога ће бити занимљиво пратити понашање најватренијих навијача у следећем периоду, а прва следећа прилика у Евролиги где се очекује већи број људи биће вечити дерби против Црвене звезде, што би могло да донесе и додатну димензију.