Прочитај ми чланак

Грађани плаћају милионе евра Звезди и Партизану!

0

Ко о чему - председник Србије о парама које се (не)оправдано троше на Црвену звезду и Партизан. Александар Вучић је гостујући у емисији Ћирилица на телевизији Хепи истакао да последњи резултати српских кошаркашких клубова у Евролиги нису случајност, хвалећи се да је држава издвојила огроман новац.

– Ми смо себе довели у ситуацију да толико велики новац издвајамо за кошаркашке клубове Црвена звезда и Партизан, да смо дошли у ситуацију да свега три или четири клуба у Европи имају толико пара од државе. Није ни чудо што се боре за Фајнал ејт, већину буџета финансира им држава. При чему је Звезда по питању плаћања пореза врло коректна – рекао је Вучић.

Foto: Youtube

Председник државе је још једном пропустио да објасни зашто уопште држава годинама чашћава два београдска клуба и на основу чега други (не)треба да добију мање или ништа новца. Остало је и нејасно зашто он уопште води бригу о томе када је евентуално финансирање спортских друштава у надлежности Владе Србије, те би позванији да говоре на ту тему били премијерка Ана Брнабић и министри спорта и финансија, пише Данас.

А дилеме нема да су не само кошаркашки, него и фудбалски клубови Црвена звезда и Партизан деценијама уназад финансирани из државног буџета, у преводу новцем грађана.

Да ли су те паре могле да се паметније потроше на просвету, здравство, културу или нешто четврто? Свакако да јесу. Да ли су на овај начин те паре уложене у промоцију Србије? Делимично јесу. Мада је већ озбиљно питање како и зашто су само два клуба постала српски бренд и да ли већу тежину има успех репрезентације за коју би по вокацији требало да навија цела нација, од клупског успеха за који навија само део грађанства.

Последњи званично познати податак је из јуна прошле године када је министра финансија Синиша Мали објавио да је држава за последњих десет година фудбалским и кошаркашким клубовима Црвеној звезди и Партизану дала 130 милиона евра. Мали је тада истакао и да је порески дуг вечитих ривала чак 24,5 милиона евра, али без објашњења зашто тај дуг није наплаћен.

КК Црвена звезда је за 10 година добила 26 милиона евра, а Партизан 24,4 милиона, плус 8,9 милиона кроз спонзорски уговор са НИС-ом. Кошаркашке секције вечитих ривала по речима Малог дуговале су у том моменту седам милиона евра за порез. ФК Црвена звезда је укупно добио 63,4 милиона евра, рачунајући и спонзорске уговоре са Гаспромом и НИС-ом. ФК Партизан је добио 14 милиона евра уз тврдњу да му држава тражи јаког спонзора попут Гаспрома.

– Држава је уложила преко 130.000.000 евра, а ви и даље дугујете за порез огромне суме новца. То довољно говори о њиховом ставу према својој држави. Ту смо да помогнемо, али морамо да уведемо више реда у пословање спортских клубова. Рекао сам председнику да ћемо наставити да их помажемо, али уз већу контролу њихових финансија, како бисмо барем испоштовали ту обавезу да се порез држави плати и да ти клубови буду пример. Да се не враћамо стално на то „дајте новац, морате да нам помогнете“, а онда када држави треба да се плати њено, од тога нема ништа – рекао је тада Синиша Мали.

Колико се од тада променило званично није познато, осим што председник тврди да је Звезда по плаћању пореза „коректна“, шта год то значило. У ову рачуницу не улази нови спонзорски уговор КК Црвена звезда са Телекомом, кроз који су вероватно обезбеђење паре за довођење једног од најбољих плејмејкера света Факунда Кампаца. А вероватно је и КК Партизан јесенас добио додатне паре за појачања за нову сезону.

Колико улагање у београдске клубове значи рејтингу председника и владајуће странке? Вероватно много. Пракса трошења државног новца на црвено-беле и црно-беле није нова и датира деценијама уназад, односно на њу није остала имуна ниједна власт.