Прочитај ми чланак

Годишњица нереда на Максимиру!

0

zvonimir-boban-napao-policajca-refika-ahmetovica-1368435183-309481

Пре тачно 24 године неодиграни меч између Динама и Црвене звезде практично најавио распад тадашње земље

Пре тачно 24 године једна фудбалска утакмица практично је најавила распад тадашње Социјалистичке Федеративне Републике Југославије. У дербију тадашњег првенства 13. маја 1990. на стадиону „Максимир“ требало је да играју Динамо и Црвена звезда.

Утакмица није завршена због нереда на трибинама и на терену, а упечатљива слика са тог меча је напад Звонимира Бобана на полицајца.

Сматрало се да је цео догађај изрежиран, јер су каменице и флаше већ бити допремљени око стадиона и на њему. Кулминација је била туча навијача два клуба и полиције.

                                            

На дан утакмице допутовало је око 2.500 навијача из Београда. До прих окршаја са навијачима Динама дошло је на Тргу Бана Јелачића неколико сати пре почетка утакмице.

На препуном „Максимиру“ настављене су провокације с обе стране: Звездини навијачи су певали песме о Дражи Михаиловићу, Динамови о Анти Павелићу, први су узвикивали „ово је Србија“, други узвраћали са „Србе на врбе“. Тензије које су на националној и верској основи убрзано расле у читавој земљи, жестока поларизација југословенског друштва и политизација спорта, били су важнији од фудбала.

Прве чарке су започеле на полупразној источној трибини, на којој су, зачудо, били навијачи оба тима. У исто време, Звездини навијачи, који су били смештени на јужној трибини стадиона у Максимиру, пробили су ограду и јурнули на источну трибину. Уследио је затим стампедо најватренијих навијача Динама, који су са северне трибине провалили на терен: срушена је заштитна ограда и Бад Блуе Боyси су кренули у поход према југу, а милиционери, увидевши да су се ствари отеле контроли, кренули су у обрачун с њима. Дивљање на „Максимиру“ заустављено је воденим шмрковима. Динамови навијачи су почели да се повлаче ка излазима, док су Звездини навијачи остали на стадиону до касно у ноћ под заштитом милиције, када су их аутобусима превезли до Дугог Села и спаковали на воз за Београд.

Медији су дан касније били подељени: хрватски су били листом против навијача Звезде и милиције, док је „српска страна“ прозвала Хрвате за национализам и изазивање нереда којима се руши Југославија. У једном су били сагласни: у нередима је било 193 повређених, од чега 117 полицајаца, поднето је 20 кривичних и 60 прекршајних пријава.

( Курир )