Прочитај ми чланак

Где је нестало 7,7 милиона евра из касе ФСС за две недеље „одмора“ у Катару?

0

Много питања покренуто је после испадања у Катару, која је неславно завршила своју причу, иако се цела нација надала да би коначно могли да дођемо до успеха. Успех би био бар пролазак групе, али ни до њега није дошло, а Србија је на крају завршила такмичење на 29. месту, са једним бодом и гол разликом 5:8.

Оно што боли више од пораза на фудбалском терену јесте вређање интелигенције нацији. Најпре од стране селектора који није желео да поднесе ни део одговорности због очајног вођења тима, који није желео да разговара са новинарима који су извештавали у Катару, можда и знајући са каквим би питањима могао да се суочи, већ тек по доласку у Београд, где је имао фактички монолог од сат и по, без конкретног признавања многих грешака.

FOTO: Printscreen

Али, још више боли вређање интелигенције од стране генералног секретара Јована Шурбатовића, који се на седници хвалио да су остварени велики приходи. Дакле, још треба и да аплаудирамо што су од скоро 12 милиона евра сачували мало више од четири. Остаје мистерија на шта је потрошено 7,7 милиона евра!

Орлови су у Катару провели 16 дана, претходно су били и четири дана у Бахреину. Стоји да су цене смештаја у хотелима биле скупе. Али, управо зато је ФИФА и доделила толики новац савезима, да не мора да размишља о томе. Србија је у Катару имала 26 играча, на сајту савеза је и 20 чланова стручног штаба уз селектора.

Дакле, 46 чланова је бројала делегација када рачунамо само играче и тренере. Ако на то додамо Ненада Бјековића и Јована Шурбатовића, бројка је 48. Да кажемо да је било још десетак људи из делегације од запослених из Савеза и да је бројка ишла до 60, према тренутним ценама да свако од њих има своју собу, ту је око 400.000 евра трошкова само за хотел.

Међутим, остаје питање да ли је то била укупна бројка, јер су у хотелу били и многи којима ту није било места. Многе познате личности, пријатељи челника Савеза, селектора и његове породице. Породице и жене играча нису биле у хотелу где су били и играчи, што многи мисле, а њима је дозвољено да дођу у хотел тек дан пред меч са Швајцарском.

Остаје питање ко је и колико платио за многе „пријатеље Савеза“ од којих је врвео хотел у Катару и због којих често ни сами играчи нису имали мира да се фокусирају на утакмице и тренинге.

Премије су сигурно једна од „најпроблематичнијих ставки“. Како је Новица Тончев изнео на седници Извршног одбора, играчи су добили премије од 100.000 евра, што је и заслужено, јер су они и најзаслужнији уз стручни штаб што су дошли до Катара. Када се то подели на 26 играча, добијамо 2.6 милиона евра. Уз то и трошкове од око 400.000 евра то је 3.000.000 евра на најважније ставке.

Остаје питање где је преосталих 4,7 милиона евра. Изнајмљивање авиона за чартер летове креће се између 50.000 евра и 80.000 евра, да кажемо да је било чак и 100.000 евра. Орлови су имали чартер лет од Београда до Бахреина, потом и од Бахреина и до Катара и на крају од Катара до Београда и овде би у врх главе трошкови могли да износе 200.000 евра и то ако сте широке руке, долазимо до цифре од 4,7 милиона евра.

Тончев је изрекао и да је селектор Драган Стојковић добио премију у износу од 1,5 милиона евра, а да су Ненад Бјековић, Јован Шурбатовић и Стеван Дика Стојановић поделили по 350.000 евра.

Замислите како би онда требало да се осећа један Александар Митровић, човек који је својим головима буквално донео Катар, када чује да Јован Шурбатовић, Ненад Бјековић и Стеван Стојановић имају три пута више новца за од њега за пласман у Катар?!

Несумњиво је атмосфера била нарушена у Катару, то се осећало на сваком кораку. Направљена је и вашарска атмосфера, чак су се организовали и смештаји и догађаји у Дубаију уз концерте неких познатих музичких звезда. Неки челници су се очигледно понашали и као богати шеици, па су се разбацивали новцем за који нису заслужни ни промил.