Прочитај ми чланак

Гаспром улаже у Звезду још 4,5 милиона евра

0

fk-zvezda-gasprom

(Вечерње новости)

Руски гигант потписаће наредних дана анекс спонзорског уговора с београдским клубом на 4.500.000 евра за сезону, уместо иницијалних 2.200.000.

“ГАСПРОМ” наставља да повећава улагање у Црвену звезду! Како сазнају “Новости”, руски енергетски гигант потписаће наредних дана анекс спонзорског уговора с најтрофејнијим фудбалским клубом у Србији, према којем ће и наредне сезоне уплатити црвено-белима 4.500.000 евра, уместо да се инвестиција врати на иницијалних 2,2 милиона евра како је првобитно било предвиђено.

АРАУХО МОЖЕ ДА ДЕБИТУЈЕ

Мигел Араухо може да дебитује у суботу у Крушевцу.
Млади Перуанац добио је сертификат из матичног савеза, након што је његов бивши клуб Спорт Уанкајо добио уговорених 200.000 евра обештећења од Црвене звезде.
На тренеру Стојановићу сада је да одлучи да ли ће Арауху указати прилику против Напретка.

Нови споразум остаће на снази све до истека уговора, у лето 2015. године. Ово ће укупно улагање “Гаспрома” у Звезду значајно увећати, јер ће клуб с “Маракане” од моћног спонзора на крају приходовати укупно 18.000.000 евра на петогодишњем нивоу, уместо 11.000.000 на колико је склопљен договор у јулу 2010.

До првог дуплирања Звездиног прихода од “Гаспрома” дошло је, бар на папиру, у априлу 2012. када је Меморандумом о наставку сарадње руска компанија пристала да улаже 4,5 милиона евра као кракторочну, једногодишњу помоћ уместо дотадашњих 2.200.000.

Међутим, на потпис анекса и уплату тог новца чекало се све до почетка ове године, пошто је један од незваничних услова била промена руководства на “Маракани”. Када је у децембру стигла нова руководећа гарнитура стекли су се услови за проширење сарадње, која је омогућена у фебруару 2013, пошто је бивши председник Владан Лукић, као потписник основног уговора, ставио параф и на анекс.

“Гаспром” је уплатом 1,2 милиона евра у марту извукао нову управу Звезде из озбиљних невоља и омогућио први излазак из блокаде рачуна после готово годину дана непрекидне неликвидности. Захваљујући тој инвестицији, црвено-бели су измирили дугове према бившим тренерима, Радној заједници, банкама, клубовима од којих су куповали играче, попут Слободе, Борца, Спартака, Јагодине…

ТРЕНИНЗИ БЕЗ ШЕФА

Фудбалери Црвене звезде су у уторак одрадили два тренинга без шефа стручног штаба, који ће поново преузети команду у среду поподне. Славиша Стојановић је неодложно морао да оде у Словенију како би регулисао пореске обавезе, па су екипу водили његови асистенти Братислав Живковић и Милош Костић.

Део новца од “Гаспрома” зимус је отишао и на рачуне кошаркашког и ватерполо клуба, а потписом новог анекса знатна средства требало би да добије и Омладинска школа Фудбалског клуба Црвена звезда која је у изузетно незавидној ситуацији.

Проширење сарадње с руским гигантом требало би да буде позитиван сигнал и за инвестиције других компанија. Тако се очекује да до краја године дође до значајног улагања из Уједињених Арапских Емирата, кроз спонзорски уговор Звезде с “Ер Србијом” која почиње да послује под окриљем “Етихада”.

Постоје наговештаји и да би Арапи могли да купе део Звездиног земљишта изнад јужне трибине и претворе га у комерцијални простор од преко 150.000 квадратних метара.

Овакви пословни потези дефинитивно би могли да избаве најтрофејнији српски клуб из дуга који и даље износи више од 40 милиона евра и константно угрожава егзистенцију Црвене звезде.