Прочитај ми чланак

Гардијан жестоко оплео по Аустралији због Новака: Да ли они мисле да су богови?

0

Депортација најбољег тенисера света Новака Ђоковића из Аустралије у коју је дошао како би играо на Гренд слем турниру Аустралијан опен, бацио је светло на проблем са којим се ова земља суочава годинама. Наиме, постало је јасно да је у рукама министра за имиграцију Аустралије, у овом случају Алекса Хока, концентрисано превише дискреционих, непрегледних овлашц́ења- која он може лако да злоупотребљава.

Аустралија је позната по томе да има неке од најстрожих закона о границама на свету, а министар за имиграцију може да о судбини људи који у државу долазе одлучује како му воља.

Дискрециона овлашћења према Закону о миграцијама омогућавају министру да откаже визу – у неким околностима без спровођења одговарајућег поступка – јер дотадашње понашање лица које тражи визу, сугерише да постоји ризик да њено присуство представља опасност по Аустралију.

У случају Ђовокић уочавамо како спекулативне процене могу да буду довољне министру да искористи своја овлашћења за отказивање визе. Министар није морао да разматра да ли ће Ђовокићево присуство у Аустралији заиста негативно утицати на стопу вакцинације.

У контексту осталих одредаба – које дозвољавају министру да откаже визу због опасности од вршења разних криминалних активности или кршења визног услова – не постоји јасно оправдање за ширину ових овлашћења.

Проблем је акутнији јер ова овлашћења у крајњој линији почивају на субјективном мишљењу једне особе, са веома ограниченим основама за преиспитивање од стране судова, пише „Гардијан“. Ако оставимо по страни случај Ђоковића, могло би да се постави питање, да ли би неко могао да им укине визу зато што се министар није сагласан са њиховим верским или политичким ставовима?

Специјални изасланик Уједнињених нација за људска права миграната рекао је да се овим овлашћењима ризикују политизоване и пристрасне употребе контроле, јер нису усклађене са одговарајућим нивом надзора над правосуђем.

Занимљиво је да министар може да поништи супротну одлуку суда за административне жалбе, док је његова одлука подложна строго ограниченој ревизији од стране судова. Мора да постоји јасан доказ да је министар одлука погрешио што је ноторно тежак задатак.

Многе избеглице и тражиоци азила су током година осетили пуну снагу ових овлашћења – јер им је био ускраћен приступ Аустралији, преноси Гардијан.

Шта се дешавало онима који немају Ђоковићев новац и подршку јавности?

Шта је са избеглицама и тражиоцима азила, који беже од геноцида, рата и насиља, да би они били притворени када стигну у Аустралију. Неколицина њих се још увек налазу у хотелу Парк, заборављени од свих.

Ђоковићев случај је решен за мање од недељу дана. Многе избеглице и тражиоци азила чекају месецима, ако не и годинама. Ђоковићу је дозвољено да напусти притвор док је чекао пресуду. Многе избеглице и тражиоци азила немају ту могућност. Ђоковић је скупе адвокате. Многе избеглице и тражиоци азила боре се да нађу заступника и ретко разговарају са својим адвокатима лицем у лице. Ђоковић је недељама био тема број један, за већину затвореника никада нисмо чули.