• Почетна
  • СПОРТ
  • Гајић одлично одменио Станића, „орлови“ са три победе чекају Пољску и Словенију!
Прочитај ми чланак

Гајић одлично одменио Станића, „орлови“ са три победе чекају Пољску и Словенију!

0

Рукометна репрезентација Србије после три кола има максималан учинак у групи Ц на Светском првенству, а до новог тријумфа дошла је против Саудијске Арабије резултатом 30:20 (12:10).

„Орлови“ су већ били обезбедили пласман у осмину финала, пошто су у прва два кола били бољи од Јужне Кореје и Белорусије, па је ово била прилика да селектор Веселин Вуковић одмори главне адуте и испроба играче са мањом минутажом.

Српски рукометаши нису најбоље отворили меч и мучили су се цело прво полувреме, али су у наставку додали гас, заиграли како умеју па са максималним учинком дочекују праве тестове са Пољацима и Словенцима.

Није ишло Ивану Никчевићу на старту меча, пошто је из три од четири ситуације изашао као поражен у дуелу са противничким голманом, а ривал је водио са 2:1 и 3:2. После неискоришћеног зицера Никчевића је заменио Немања Илић, а Рајко Продановић са десног крила онемогућио ривала удвостручи вођство и донео ново изједначење.

Слабији почетак „орлова“ Саудијци су обилато користили и водили са 5:3 после 10 минута, за шта је међу најзаслужнијим био голман Манаф Алсед са седам одбрана, док на другој страни Гајић још није ушао у прави ритам. Морали су одговорност да преузму најискуснији, па су Момир Илић и Марко Вујин погодили за 5:5.

Пошто је и даље шкрипало у игри европских вицепрвака, Вуковић је покушао да их размрда на тајм-ауту у 14. минуту (5:6) и на терен вратио Никчевића који је одмах постигао гол. Погодак Шешума је Србији донео прво вођство на мечу, али је ривал врло брзо дошао до 8:7.

Растрзана игра у нападу и даље је била на снази, изостало је обиље голова за разлику од прва два меча, а Гајић је сјајном одбраном зицера спречио да Саудијци стекну два гола предност и тако најавио да ће успешно одменити Станића, који је одмара на клупи.

То је размрдало и његове саиграче, па су преко крила Продановић и Никчевић погодили за 9:8 у 24. минуту. Првим голом новог играча, Зеленовића, Србија је дуплирала предност, али није сломила ривала који се није предавао већ се домогао новог поравнања – 10:10.

Ипак, у последњих минут и по пре одласка на одмор су Вуковићеви пулени успели да још два пута затресу мрежу ривала и тако и поред најлошијег полувремена на првенству, имали предност пред почетак другог дела (12:10).

Много боље су кренули српски рукометаши у наставку, за кратко време три пута погодили мету и отишли на „+5“ након чега су у свом ритму одржавали предност, а противник није био ни изблиза на оном нивоу из првих 30 минута. Блистао је Момир Илић и са чак четири везана гола, од чега је један био из седмерца, исписао на семафору 18:12.

Саудијци нису ништа могли да учине када су се „орлови“ разиграли, уморио се и 36-годишњи голман Алсед који није знао одакле му прети већа опасност, па је Србија у 48. минуту имала максималних „+10“ – 24:14. Било је тада јасно да ће уписати и трећу победу на Светском првенству, а најважније је да прилично лоше издање у првом полувремену није имало утицај на већ „уписане“ бодове.

Најефикаснији у редовима победника били су Момир Илић са осам и Иван Никчевић са седам голова, а истакао се и Гајић са 16 одбрана. За српске рукометаше следи дан паузе, па у четвртак играју против Пољске у 4. колу од 20:15.

 

(Блиц)