Прочитај ми чланак

Фудбал: Ко може дати гол Хрватима?

0

miha_620x0(Новости)
Пред утакмицу године селектор Србије суочава се са проблемима у офанзиви: Ђорђевић стрелац после месец дана, Ђурђић без шанси у Гројтеру, Шћеповић повређен.

Чинило се у једном моменту да ће Синиша Михајловић бити најзад на слатким мукама када су нападачи за репрезентацију Србије у питању, али авај…

Десетак дана пре утакмице године, у Загребу са Хрватском, поново се појављују проблеми, који подједнако смањују шансе свој тројици шпицева, који очекују позив за место у стартних 11.

Хрвати бољи за Манџукића
На другој страни, код Хрватске ситуација, са нападачима је боља. Истина, Никица Јелавић 12 првенствених утакмица није био стрелац за Евертон, али је зато Марио Манџукић тренутно ударна игла Бајерна и један од најбољих шпицева света, стрелац 15 голова за Баварце ове сезоне.
Одличан је и ветеран Ивица Олић, који опасно подиже форму како се дуел у Загребу ближи, пошто је у последњих 15 дана чак четири пута био стрелац за Волфсбург.
Хрватски медији призивају Едуарда у стартних 11, међутим, не блиста у дресу Шахтјора, погодио је недавно против Волина, а пре тога још у новембру. Искусни Младен Петрић такође не може да се похвали голгетерским учинком, пошто је у 2013. години у листу стрелаца ушао једино у мечу репрезентације против Јужне Кореје, док за Фулам од децембра није био успешан.

Најбоља вест је да је Филип Ђорђевић постигао гол за Нант у победи над Ајачијом у суботу увече. То је његов 16. ове сезоне за „канаринце“.

По утиску у последње две пробе, а уједно и његове прве две утакмице за репрезентацију Србије, чинило се да је Ђорђевић најближи месту у стартној постави.

Међутим, Филип је за викенд постигао гол после месец дана. Већ су и француски медији почели да се питају шта се десило са капитеном Нанта, који је блистао у јесењој полусезони.

Ђорђевић је у 2013. години у Другој лиги Француске постигао свега три гола, и то сваког месеца по један. Најпре је матирао Турс (3:1) крајем јануара, почетком фебруара је затресао мрежу Ле Мана (3:0) и пре два дана је био прецизан против Ајачија (2:1). Истина, погађао је у међувремену у Купу Француске, једном се тресла мрежа Епинала…

Гол-машина из Скандинавије, Никола Ђурђић, није успео да настави невероватан низ погодака из прошле године. Просто, Гројтер Фирт је чврсто закуцан за дно табеле Бундеслиге и ту помоћи нема, сигурно ће од јесени играти у другој лиги.

– Ђурђић игра добро, све одради како треба, али му је екипа преслаба, не добија довољно лопти, не улази у довољно прилика – објаснио је пре месец дана, када је уживо гледао Гројтер Фирт, селектор „орлова“ Синиша Михајловић.

И био је у праву. Ђурђић је на седам утакмица од доласка у немачки клуб постигао два гола. Њима је сам донео четири бода својој екипи, али осека погодака у односу на 2012. годину сигурно не прија Николи, који се нада да би у Загребу могао да упише други наступ за репрезентацију Србије.

Трећи нападач са списка Синише Михајловића је његов „љубимац“ Марко Шћеповић, којег је дуго чекао да заблиста, да покаже квалитете које селектор верује да има.

Добар је био голгетер Партизана на припремама, одмах се уписао у стрелце на старту пролећне полусезоне против Доњег Срема, да би се потом повредио против БСК!

Пропустио је Шћеповић дерби кола у Јагодини и иако је најављено да би требало да буде фит за окупљање репрезентације, остаје да се види како ће реаговати на нове проблеме са повредом ложе.

На сву муку, један од тајних адута репрезентације Србије, Лазар Марковић, сигурно неће заиграти против Хрватске, пошто је на лечењу у Енглеској.

Све у свему, није сјајно, шпицеви нису у форми коју су сви прижељкивали, али остаје нада да је неки можда приштедио муницију из клуба да „опали“ неки пут у мрежу Хрватске.