Прочитај ми чланак

Фудбал: Ко је све бољи, а ко гори од Срба (Анализа)

0

orlovi(Спорт.26)
Може ли горе од овога? Србија се после јуна 2006. године налази на најгорој позицији ФИФА ранг-листе. „Орлови” су тренутно 40. репрезентација света, испред нас су „фудбалске велесиле” попут Малија (26), Перуа (32), Алжира (35), Панаме (38)…

За Мали смо, рецимо, много више чули због константне ратне тензије, док Панама важи за један од кључних путева дроге на путу од Јужне Америке ка САД. Реално, фудбалски су анонимуси, ал’ ко смо онда ми у новој консталацији снага?

Од „орлова” бољи БиХ и Црна Гора
Шпанци су и даље први на ФИФА ранг-листи, следе Немачка, Аргентина и Хрватска, која је напредовала за пет места. Следе: Португал (5), Колумбија (6), Енглеска (7), Италија (8), Холандија (9), Еквадор (10). Од репрезентација из региона, Босна и Херцеговина је поправила ранг за два места и сада је 21. на листи, Црна Гора је помаком за једно место дошла на 27. позицију.

Енглези и Италијани гледају у леђа Хрватима
За разлику од Србије, наше комшије Хрвати се високо котирају међу фудбалском елитом. „Ватрени” који су нас тукли 2:0 на „Максимиру” прошлог месеца, напредовали су за пет позиција и сада са 1.191 бодом заузимају високо четврто место, док им у леђа гледају Енглеска, Италија, Холандија… Голац није изненађен.
– Хрвати имају одличне играче, екипа је стварана дуги низ година. И када не играју, они побеђују и имају континуитет играња на великим такмичењима, зато су ту где јесу – каже он.

Где смо и шта смо на фудбалској мапи покушава да нам објасни Иван Голац, фудбалски стручњак, који прогнозира још црње дане за српски фудбал.

– Годинама смо били у мраку, а сада смо ушли у таму, у једну вечност и тешко да било ко може да нас извуче. Позиција коју заузимамо на ФИФА ранг-листи не треба никог да чуди, то више није срамота, то је реалност. Фудбал нам је у хаосу и пашћемо још ниже, тонућемо све дубље и дубље – тврди Голац.

Некадашњи тренер Партизана затим је поткрепио чињеницама због чега ће нам се фудбал срозати на још ниже гране.

– Ништа лепо не можемо да очекујемо јер нам следују мечеви са Белгијом у Бриселу и Хрватском у Београду. Осим тога, гостујемо Велсу, а варају све сви који мисле да ћемо да их победимо убедљиво као у Новом Саду, када је било 6:1. Нема за нас више лаких ривала, сваки је тежак.

Нико нас више не поштује, причају то само из куртоазије. А ми, ми се више бавимо политиком него спортом и то је највећа трагедија – наставља Иван.

За разлику од Срба, фудбалери Малија нижу успехе  
Голац који није желео никог појединачно да окриви за очајно стање и резултате наших клубова и репрезентације, тврди да ћемо тешко изаћи из дубоког канала.

– Људи су раније имали образ. Пре 20 година, репрезентације попут Панаме, Малија, Алжира не би могле да нам буду ни спаринг партнери, а данас су испред нас. Све ово нам се дешава јер немамо систем, план и програм.

Све је наглавачке! Немам проблем да именујем кривце, али овде се не ради о именима, она нису битна јер се људи који дођу на функције само уклопе у очајан систем. Имамо толико талентованих играча који нестају из године у годину, тешко да за нас има спаса док се нешто драстично не промени – закључује Голац.