• Почетна
  • СПОРТ
  • ФК Војводина: Зашто нам Гробари певају “Пола Мађари, пола усташе“?
Прочитај ми чланак

ФК Војводина: Зашто нам Гробари певају “Пола Мађари, пола усташе“?

0

Vojvodina Partizan86_0(Телеграф.рс, Танјуг)
Председник Војводине, љут на помињање клуба у негативном контексту претходних месеци, издао саопштење за јавност

Многе изјаве које су се провлачиле претходних неколико месеци по медијима очигледно су засметале председнику ФК Војводина Ратку Буторовићу, који је истакао да му је доста више да се његово име везује за изјаве које никад није рекао.

– Ћутао сам дуго, али више нећу. Заиста ми нису јасни поступци појединих медија у којима се, тврдим, моје изјаве и реченице  извлаче из контекста како би се сензационалистички, у маниру “жуте штампе” и таблоида, нанела штета мени лично и ФК Војводина. Одмах ћу вам навести само неколико примера – почео је своје обраћање јавности Буторовић.

– Сви који ме добро познају, а то зна и сам председник ФСС, да никада али НИКАДА ниједном речју нисам увредио њега лично, нити упутио иједну ружну реч на рачун Томислава Караџића. Напротив, нико не може оспорити његове добре намере за добробит српског фудбала, али зашто ми онда замерате када питам директно за Кућу фудбала: Чијим новцем је грађен овај прелепи објекат? Мишљења сам, и од њега никада нећу одступити, да ФСС ради лоше, а да последице трпе и клубови и репрезентација.

– Такође, оптужбе да сам се на последњој утакмици у Новом Саду са Слободом Поинт некоректно понашао према припадницима МУП-а ноторна су неистина. Са представницима полиције, осим са појединцима које не желим да именујем и коментаришем, имам више него коректан и професионалан однос. Ти људи раде свој посао, живе са нама и поред нас и било би тотално бесмислено поверовати у нешто друго осим мог коректног односа према њима – истиче председник Војводине.

– На прошлој утакмици са Партизаном у Београду поједини новинари су по ко зна који пут из контекста мојих изјава извукли само оно што њима одговора, они вероватно знају због чега. Истина је да сам реко да су се фудбалери и руководство Партизана према нама понашали онако како треба да се понашају велики клубови. Нећемо им заборавити гостопримство и овим путем јавно обећавам да ћемо им га узвратити на још лепши начин. Но, овде је реч о нечему другом.

– Познато је да једна група навијача “црно-белих” сваку утакмицу са нама користи да пева увредљиву песму: “Пола Мађар, пола усташа”. Није истина и никада нисам изјавио да се та песма пева само једном навијачу Војводине. Ја заиста не знам коме се пева, али да сам којим случајем рођен као Мађар, то ми не би сметало. Нико из ФК Војводина, исто као и наши верни навијачи, не препознаје се у тој песми и нико нормалан не може схватити зашто се она пева.

– Било би лепо када би се и други навијачи понели као навијачи Црвене звезде када су на утакмици са нама ћутали 28 минута у помен непотребно и трагично изгубљеном младом животу и тиме изразили пијетет момку који је у моменту погибије имао свега 28 година.

– Изјава да у Новом Саду београдски двојац има више навијача него Војводина, такође, није тачна. Рекао сам да у нашем граду има пуно навијача Партизана и Црвене звезде, али да Војводинаша има више. То смо и доказали на делу на финалу Купа 2011. године када је на стадиону било више љубитеља Војводине него навијача из  супротног табора – каже Буторовић, који се осврнуо и на последња писања медија о незадовољству Војводине везано за ПДВ на трансфере у иностранство:

 – Како тумачити чињеницу да се у медијима само објављује да наш клуб држави дугује новац по основу неплаћеног ПДВ-а на трансфере играча у иностранство, а после извесног времена путем истих тих медија сазнајемо да друга два велика клуба по истим основама дугују и по 20 пута веће своте?

Ratko-Butorovic
Напомињем вам да је против мене као одговорног лица због горе наведеног подигнута оптужница за кривично дело утаје пореза због неплаћања ПДВ-а на тренсфере играча у иностранство. Питам се само једно: да ли сам ја “дежурни кривац” за све? Волео бих да чујем разуман и рационалан одговор на ово моје питање.

– Потом, након спортских жеља и најава из нашег клуба да ћемо се борити за титулу и покушати да победимо Партизан у првенственој утакмици и на крају наше сјајне победе, стиже нам “казна” у виду 50.000 еура због незапошљавања особа са инвалидитетом. Заиста се питам, ПА ДОКЛЕ И ЗАШТО ? Смета ли коме наш успех и који су разлози томе ?

– Дотакао бих се на крају и тиме завршио, мада бих имао још много тога да кажем, а нисам рекао да нећу – истакао је Буторовић.

ДОК САМ ЈА НА ЧЕЛУ ВОШЕ, НАШИ ИГРАЧИ НЕЋЕ ИЋИ У ЗВЕЗДУ И ПАРТИЗАН

– Моја изјава да ниједан играч Војводине док сам ја председник неће прећи у Црвену звезду и Партизан тачна је и нећу је променити док сам на челу ФК Војводина. Било је, истина, у пар наврата неких наговештаја могућих трансфера, али зарад истине, објаснићу о чему се ради. Квалитети фудбалера Војводине високо су цењени у Европи, што се може доказати и трансферима. Европа много плаћа, а у Србији, нажалост, због тешке економске ситуације не постоји таква могућност. Немам морално право да продајем наше играче за ситне паре и обећане проценте јер ФК Војводина живи само од трансфера.

– Уосталом, својевремено смо нашим ривалима нудили милионе еура за Басту, Јоветића и још неке играче и одбијени смо са смешком… Па зашто бисмо ми онда радили против својих интереса. Ако неко моју изјаву тумачи у стилу “ко нам плати одређену своту за играча Војводине, може да га воде у други клуб”, онда онај који хоће да протумачи да су то у питању  Црвена звезда и Партизан, господо, тумачите и даље, али вас одмах питам: “Званично сте тражили у задњем прелазном року Абубакара, Трајковића, Јокића… али они остадоше у Војводини?”

– Желео бих да поручим свима који ово прочитају да сам све ово рекао само ради истине, а не да бих се било коме правдао јер то никад нисам и нећу радити.

– Ја као председник ФК Војводина не тражим никакву помоћ, нити повлашћен положај за клуб и себе. Искључиво тражим да аршини за све буду исти јер да су исти…” – у једном даху закључио је председник Буторовић.