Прочитај ми чланак

Фијаско спрског фудбала: Док Вучић гради стадионе за нижелигаше,клубови се брукају

0

Помпезно је српски клупски фудбал ушао у нову сезону са причом о успону и пет тимова који играју Европу. Иако је ситуација таква захваљујући бодовима које су Црвена звезда и Партизан скупљали претходних година у Европи, перјем су се окитили и остали клубови, а еуфорију је подигла и прича о новим стадионима које је држава градила како стоје ствари за друголигаше и трећелигаше.

Све је било идилично док нису кренуле европске квалификације, након чега је уследио мрак и разбијање фатаморгане о успону кога заправо нема.

Црвена звезда је постала лига за себе, мада и њу чека изазов Лиге шампиона, док су остали постали екипе за подсмех.

У осам мечева досадашњих квалификација, српски клубови су забележили једну победу уз седам пораза уз гол разлику 6:21 уз утисак да је могло и много горе.

Ногу је повукла немоћна Војводина која је резултатски још и добро прошла. Два пораза од 2:1 од најслабијег АПОЕЛ-а у последњих десетак година нису изгледали бламантно, али игра и немоћ на терену јесу.

Али, то је било тек загревање. ТСЦ је у два меча против Браге примио седам голова уз тек један постигнут, а могло је и много више да Португалци нису схватили да нема места запињању.

Екипа из Бачке Тополе дефинитивно нема искуства за овакве мечеве, али их у Лиги Европе чекају још тежи ривали, па је нејасна одлука управе да у историјској сезони прода два најбоља играча, не појача тим и тако буквално претвори екипу у глинене голубове, када је јасно да су до овакве шансе и другог места дошли распадом Партизана.

Ако их жреб бар мало не помилује, следе још тежи порази од екипа попут Ливерпула, Тотенхема и сличних аждаја на које би могли да налете.

И док је било ко објективан нешто очекивао од ТСЦ-а, оно што је Партизан приказао превазишло је и најцрње слутње највећих песимиста.

Некадашњи гигант је одавно посрнуо, али је почетак сезоне заварао неке да после бројних квази појачања и енергије коју је донео Игор Дуљај екипа може да направи искорак.

О, како је уследило болно отрежњење.

Партизан је морао да извуче чудо против анонимног Сабаха само да би прошао трећу рунду квалификација трећеразредног европског такмичења,да би потом био понижен од стране данског Нордсјеланда, екипе која је пример како би требало да послује клуб ван најјачих лига.

Да није било магије на голу Јовановића и невероватних промашаја Данаца, Партизан би доживео историјски дебакл што показује на шта је спала екипа која је у последњих десет година играла највише пролећа у Европи у српском фудбалу.

Круг је заокружио Чукарички чији пораз од 3:1 може да завара неког ко утакмицу није гледао, али податак да је по шансама резултат био ближи да буде седам, осам голова у мрежи Брђана.

Најгоре од свега је што није најпоражавујући резултат већ колико наши клубови изгледају далеко од Европе, заостало по игри, темпу, споро, безидејно и уплашено од нечега што им је потпуно непознато – модерног фудбала.

У вечери у којој су пале две бламаже, председник Србије је водио политчку клику да се хвали новим стадионом у Лесковцу, свађа се са критичарима због фијаска стадиона у Лозници и прича о великим инвестицијама у српски фудбал.

Проблем је само што су стадиону добили домаћи нижелигаши, који су миљама далеко од прилике да се бламирају по Европи, док клубови у елитном рангу играју по њивама.

Док се стадиони граде о трошку грађана без стратегије, струка је разорена, најбоље судије или отеране или маргинализоване, клубови послују без икакве идеје, од данас до сутра и нема назнака напретку и јасном концепту.

Једино што ће ово да ствари сведе на праву меру јер ће овим темпом коефицијент Србије драстично пасти и тако остати без опет представника, чиме ће се нестати и ова фатаморгана, остаће само Вучићева потемкинова села.

Резултати спрксих клубова у Европи

Квалификације за Лигу шампиона

Брага – ТСЦ 3:0

ТСЦ – Брага 1:4

Квалификације за Лигу Европе

Олимпијакос – Чукарички 3:1

Квалификације за Лигу конференција

АПОЕЛ – Војводина 2:1

Војводина – АПОЕЛ 1:2

Сабах – Партизан 2:0

Партизан – Сабах 2:0 (5:4 након пенала)

Нордсјеланд – Партизан 5:0