Прочитај ми чланак

ЕНГЛЕЗИ ПОНОВО УДАРИЛИ по Матићу: Ас Јунајтеда одбија да носи „цвет мака“…

0

Бивши српски репрезентативац и фудбалер Манчестер јунајтеда Немања Матић поново се налази на мети критика јер је одбио да на дресу носи "поппy" (цвет мака).

Реч је о симболу који се носи у Великој Британији током „Недеље сећања“ у знак сећања на жртве Првог светског рата. Ношењем цвета одаје се почаст и свим британским војницима који су страдали у Другом светском рату, рату у Кореји, Фоклендским Острвама, али и припадницима НАТО снага у Персијском заливу, на Косову и Метохији, Босни и Херцеговини, Ираку, Авганистану…

 

Немања не жели да ода почаст људима који су бомбардовали његову земљу и од 2018. године, када је сазнао шта он заправо представља, одбија да носи овај симбол на свом дресу.

„У потпуности разумем зашто људи носе цвет мака, веома поштујем свачије право да то чини и имам потпуну симпатију за оне који су изгубили вољене људе у конфликтима. Ипак, за мене је је то само подсећање на напад који сам осетио лично као дечак, уплашени 12-годишњак који је живео у Врелу, јер је тада моја држава уништена током бомбардовања Србије 1999. Иако сам раније носио овај симбол, сада осећам да ми ношење цвета мака није примерено“, рекао је Немања 2018. године.

Матић је у недељу ушао у игру на мечу против Арсенала и за разлику од својих колега на дресу није имао поменути симбол. Због тога се поново нашао на удару навијача из Енглеске, којима овај детаљ није промакао.

Screnshot