Прочитај ми чланак

ЕНГЛЕСКА ЈАВНОСТ без милости према својим навијачима због вређања Срба на Косову

0

Јавност у Енглеској све више диже глас против понашања тамошњих навијача у Приштини, где су са локалним Албанцима певали погрдне песме на рачун Срба и Србије, а забележени су и моменти када су Енглези све то зачинили нацистичким поздравима.

Тиражни „Сан“ доноси наслов „Идиоти: Навијачи Енглеске и Косова певали ’Је** Србију‘, један од њих салутирао нацстичким поздравом у пабу, а све то изазвало бесне реакције“, а тај текст, дан након што је енглески новинар Сем Стрит указао на овај проблем и затражио реакцију УЕФА, гласи овако:

© AP Photo

„Шокантни снимци коју су се појавили сушта су супротност љубавним сценама током енглеског декласирања селекције Косова са 4:0. Тада су се на целом стадиону (у Приштини) подигле (енглеске) заставе са крстом Светог Ђорђа док се интонирала химна ’Боже, чувај краљицу‘ пред почетак меча квалификација за Европско првенство 2020. Био је ту и транспарент ’Добродошли и поштовање‘, које су локални фудбалски челници окачили на стадиону ’Фадиљ Вокри‘ а и цветови мака су били приказивани, у знак солидарности са Енглеском, мало мање од недељу дана од Дана сећања. У граду је био и велики постер Рахима Стерлинга, на коме је било исписано ’Добро нам дошао, брате‘, након што је у Бугарској доживео увреде на расној основи.

​Ипак, два снимка која су почела да круже интернетом показују да су обе групе навијача певале вулгарне песме против Срба.

У једном од њих, навијачи у пабу певају „Је** Србију“. А у другом, један човек по свој прилици нацистички салутира, док сви певају „Срби су копилад, где год да су“.

Ови снимци могу да оптуже енглеске навијаче за лицемерје јер су осуђивали недавне срамне сцене у Бугарској, где су такође виђени нацистички поздрави и где су се чула опонашања мајмунских крика, упућена енглеским репрезентативцима.

Фудбалски савез Србије је кажњен са 65.000 фунти у децембру 2012, када су млади репрезентативци Енглеске били суочени са вређањем на расној основи.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tifozat Anglez ne kosov 😍🇦🇱 #fuckserbia #fuckserbia 🔥🔥

Објава коју дели SHQIPTAR ME ZEMER 🇦🇱🌹 (@shqiptar__me_zemer) дана

„Косовски навијачи су се Енглезима на стадиону захваљивали због помоћи Велике Британије у рату који је избио 1998. године, а Британија је учествовала и у бомбардовању Југославије пре него што је рат завршен ослобађањем Косова у јуну 1999“, пише „Сан“, а после ове реченице са чијим се крајем баш и не слаже овдашња јавност, одмах додаје и следеће:

„Међутим, неки корисници друштвених мрежа су одмах указали на хипокризију енглеских навијача који су посегли за оваквим увредама“.

Један је истакао: „Где су сада оптужбе за расизам и фашизам од стране наших челника… ФСС ово мора да проследи на адресе ФИФА и УЕФА“.

Други коментар је гласио: „Хтео бих да пријавим расистичко скандирање на Косову против Срба, и то од стране енглеских и косовских такозваних навијача“, закључује овај тиражни британски таблоид, основан још 1964, који има дневни тираж од око милион и 241 хиљаду примерака.