Прочитај ми чланак

ЏАКА ЛАЖЕ ЦЕО СВЕТ! Отац му НИКАДА није био у београдском затвору!

0

Лажни Швајцарац Гранит Џака (25) годинама, а поготово последњих дана, лаже цео свет потпуно измишљеном причом да му је отац лежао у београдском затвору и да су га тамо физички злостављали

Џака ту причу шири годинама, а лансирао је и зимус у интервјуу за британски „Гардијан“, када је рекао да је његов отац 1986. учествовао у демонстрацијама, због чега је осуђен на шест година робије.

Фудбалер Арсенала навео је да је Рагип студирао у Приштини и да је као двадесетдвогодишњак био на протестима у Београду против комунистичког режима тадашње СФР Југославије. Међутим, наводно је ухапшен и наредне три и по године провео је иза решетака, а ћелију је делио са четворицом мушкараца.

Борио се против власти

Информер је још тада, у новембру, проверио да ли су наводи играча рођеног у Базелу тачни и ухватио га у лажи.

Ликовао због дрона

Дуго се Гранит Џака јавно залагао за проглашење независности Косова, али када је ФИФА признала лажну државу, он је ипак одлучио да настави да игра за Швајцарску. Међутим, није пропустио прилику да ликује у октобру 2014. када се на дуелу Србија – Албанија изнад стадиона у Хумској појавио дрон са заставом „велике Албаније“. Актер те утакмице био је и његов рођени брат Таулант.

– Поносан сам на тебе, Тауланте. Доживотно ћу се борити против Србије како бих Албанију и Косово учинио поносним – написао је тада Џака на свом Фејсбук профилу уз фотографију свог брата са терена у Београду.

– Рагип Џака никада није лежао ни у једном београдском затвору. Проверили смо све документе за 1986. и нигде се његово име не помиње. Да је био у притвору макар један дан, а камоли да је три и по године провео иза решетака, то би било записано и лако бисмо пронашли у архиви – рекао је за наш лист извор из Министарства правде.

Швајцарски везиста је острвским медијима испричао и да је његов отац био жртва југословенске власти.

– Није се радило само о њему. Ухапшене су и друге особе, укључујући и његовог ујака. Било је то строго политички. Првих неколико месеци тата није имао проблема у затвору, а онда су почели да га туку. Његова прича ме је дирнула, често сам тражио да ми је понови, али мислим да још увек није рекао све. Осећам да свашта скрива из тог периода. Можда је тога било и превише, па је желео децу да поштеди све те туге – истакао је Џака.

Побегао у Швајцарску

Његови родитељи су пореклом из Куршумлије, а пре одласка у Швајцарску 1990. живели су на Косову и Метохији.

Гранит је рођен у Базелу, као и његов старији брат Таулант, који наступа за селекцију Албаније.