Прочитај ми чланак

ЏАЈИЋ: Само титула враћа мир

0

dzajich

Председник Црвене звезде отворено о играчком кадру, проблемима, плановима…: Морамо се сконцентрисати на првенство и Куп, а све остало оставити по страни.

Звездина турбулентна јесен могла би да се заврши хепиендом уколико се последње четири утакмице добију. У времену највеће кризе, ломова на свим пољима, изјава председника Драгана Џајића да само „резултати враћају мир у кућу“ деловала је као стара, отрцана фраза.

СТОЈАНОВИЋУ НИЈЕ ЛАКО

Тренера Стојановића нисте смењивали ни када је сам паковао кофере, какве су сада његове позиције?
– Ниједном тренеру у Звезди није лако.
Ни Љупку који је био првак Европе, па ни Стојановићу.
Он ради свој посао, а шта ће бити и како ће бити у овом тренутку није актуелно питање.
Било је момената кад смо могли да му се захвалимо, али нисмо.

После победе у дербију над Партизаном, па Радом, враћењем у реалну трку за наслов првака, мир је заиста загосподарио у Љутице Богдана.

– Моја преокупација је само спортска, а ми у Звезди смо хтели да се сконцентришемо само на такмичење и да оставимо са стране све друге ствари. Чека нас Слобода, па ОФК Београд и два меча са Војводином.

Од тих резултата зависи живот клуба, а кад је на спортском плану добро, све остале ствари се лакше решавају. Бар је мени та суштина позната, 50 и кусур година сам у фудбалу – одмахује руком док то изговара Џајић.

Преузимање примата у Србији имало би вишеструко значење?

– Свестан сам да само титула враћа мир. Ове године имамо реалну шансу, имамо и тим за прво место. Титула нам не би значила толико материјално, колико морално. Била би подстрек за будућност. Зато и хоћу да се до краја јесени бавим само тимом. Ако треба, сваког дана ћу проводити на тренинзима и разговарати са тренерима, играчима.

По вашем мишљењу, титула је реалност?

– Наравно, ми не кријемо да је желимо. Ја управо инсистирам на томе да не смемо ниједног секунда да запоставимо такмичење бавећи се неким другим стварима. Ко је селектор Србије и све остале приче ме не интересују у овом часу, јер све морамо да урадимо како бисмо јесен завршили у трци и за титулу и за пехар Купа.

СВЕ ЗАВИСИ ОД КОКЕЗЕ

Да ли су вас потпредседници Славиша Кокеза и Небојша Човић можда обавестили да ће напустити УО?

– Не, нисмо причали на ту тему, нити је моја намера да их „чачкам“ по том питању.
Није то питање клуба, већ ће зависити само од њиховог личног избора.
Разумем и знатижељу медија, али моја окупација је само спортска.

Изгледа да су и играчи то схватили?

– Ја се трудим да им не улепшавам стварност, кад им нешто кажем, стојим иза сваке изговорене речи. Ако немам аргументе и покриће, онда не улазим у дискусију. А то што понеки излазе из колосека, па прете да ће нас тужити, и то није ништа ново.

Као рецимо Младеновић, каква је ситуација с њим?

– Пред свим играчима сам му рекао да није изабрао ни прави пут, ни прави тренутак. Разумем његову ситуацију, али све је то могло другачије. Ако неко неће да плати Звезди обештећење, не мора да га плати, није он једини.

А, живот нису само три године у Звезди, па не разумем порив да на тај начин неко себи затвара врата. Живот има и моралну страну не само спортску, а ко то не разуме и не треба ми у екипи. Па све да је у питању и Лео Меси.

Отишло је много Звездине деце, хоће ли им клуб дати више прилика?

– Већ им посвећујемо већу пажњу, потписали смо уговоре, пратимо их помно, омладинска школа и тренери су били и неправедно критиковани, јер резултати млађих категорија и број репрезентативаца говори нешто сасвим друго. Има и код тих младих играча нешто што не схватају.

БОРИМО СЕ
Како се борите са финансијама?
– Немам шта ново да кажем, а и не желим да оптерећујем јавност нечим што је већ познато.
Све је обелодањено, зна се и колико смо дужни. Да је тешко, тешко је, у ствари никад теже.
Боримо се са хиљаду ствари, средства усмеравамо пажљиво и на оно најнеопходније.
Знам шта треба радити на спортском плану и сву енергију усмеравам у том правцу, неки други људи у клубу брину о другим стварима, али сви радимо у циљу да Звезда исплива из ове ситуације.

Ако смо их послали на Уб или у Смедерево, не значи да смо их отписали и склонили, да је то знак да треба да оду. Они ту праве грешке. Ја сам први поборник да неко дете са 17 игра у првом тиму, да пет-шест наших момака буде костур тима, али ако им сада фали искуства онда је боље да оду на каљење. Да добију негде и „батине“, како би знали шта их чека кад се врате.

Форсирање подмлатка и трка за трофејима су често у колизији?

– Тешко је то, али је неопходно. Ми генерално морамо да водимо рачуна о резултату. Да ли је неко поникао на „Маракани“ или је стигао из Јагодине нема везе. Звезда је живела од своје деце, знате да и наш генерални спонзор део средстава наменски усмерава у Омладинску школу. Радимо да тој деци обезбедимо услове за рад и живот, али су се многе ствари ту измешале.

Које?

– Много се људи умешало у одвођењу играча. Затекао сам приче: „Овај је играч од „овога“ и „онога“. Ма, или ће сви бити фудбалери Звезде или неће бити ту.

Немам ја ништа против да фудбалер буде пријатељ са било ким, али ако ће свако да нам одвлачи играче кад му се прохте, онда не можемо да направимо клуб. Не могу неки људи са стране да имају већа права од нас у клубу!

Какви су планови за зиму?

– Увелико разрађујемо стратегију, потребна су нам појачања на две позиције. Екипа је направљена за кратко време, знамо шта нам недостаје, где смо танки. Кажем, оквирни план је направљен, са некима ћемо да се поздравимо, други ће доћи. Ипак, све у своје време, зима је дуга… – неће да открива планове Драган Џајић.

(Вечерње новости)