• Почетна
  • СПОРТ
  • Џајић на потезу, преузима главну улогу или препушта клуб Кокези и Тончеву
Прочитај ми чланак

Џајић на потезу, преузима главну улогу или препушта клуб Кокези и Тончеву

0

dzaja39

(Вечерње новости)

Потпредседници Звезде препустили председнику да сам организује функционисање клуба. За седам дана знаће се да ли је први човек црвено-белих спреман на изазов.

СТОЈАНОВИЋ ВОДИ ЕКИПУ НА ЗЛАТИБОР?!

Слика Звездине трагикомедије најбоље се види у случају још актуелног тренера Славише Стојановића.
Иако се под његовом командом екипа сасвим добрих играча распала, а клуб заузима пето место с три пораза, Словенац још није смењен.
Чак ће у среду повести играче на мини-припреме на Златибор?!
О његовој смени је требало да се расправља у среду или четвртак, али је одржавање ванредног УО пролонгирано због најављеног пута председника Џајића у иностранство, ради приватних обавеза.
Стојановић је досад опстајао јер нико није желео да први затражи његову смену и тако преузме кривицу што је Словенац уопште и доведен.
Чак и сада, пред мечеве у којима се за Звезду ломи цела сезона, важан задатак поново се одлаже…

Заседање Управног одбора Црвене звезде, на којем је коначно констатовано и јавно саопштено да руководство поцепано на фракције не може да функционише, донета је одлука о сазивању Скупштине за 25. октобар. Тог дана би највише клупско тело требало да пресече Гордијев чвор и означи почетак нових коренитих промена, али ће кључни кораци за будућност Звезде бити направљени до почетка идуће седмице.

Толико времена је, према сазнањима „Новости“, пред Драганом Џајићем да одлучи с којим људима намерава да сарађује у управи, да саопшти може ли да обезбеди новац за функционисање егзистенцијално угроженог клуба и да реши горуће питање тренера.

У том случају, председник би имао апсолутну власт, разјурио оне који му не одговарају, поставио сараднике по мери, питао би се за све одлуке у прелазном року, али би сносио и одговорност за резултате, материјално стање, евентуалне лоше повучене потезе…

Иза кулиса седнице УО крије се и друга опција, уколико Џајић не прихвати тако формулисан изазов и препусти супротстављеној струји на челу с потпредседницима Ивицом Тончевим и Славишом Кокезом да преузме „гашење пожара“.

Њих двојица су у изјавама после седнице УО истакли да су клубу потребне „велике, системске промене и људи који ће у Звезду убризгати свеж капитал“. Кокеза је идеју дела управе који дели његово мишљење појаснио конкретним предлогом…

– Кад у управи већ има 20 људи, онда то треба да буду они који ће допринети клубу с 200.000, 300.000 или 500.000 евра. У том случају они се и питају куда иде новац – рекао је Кокеза.

Уколико дође до епилога да Џајић одустане од хватања укоштац с нагомиланим проблемима, Скупштина би га вероватно промовисала у почасног председника који више не би имао утицај на доношење одлука. Отишли би и њему блиски сарадници, попут генералног секретара Миодрага Зечевића, а руковођење клубом организовали би управо Тончев и Кокеза.

Двојица актуелних потпредседника би у том случају до 25. октобра требало да припреме план о којем говоре и представе свој „добитни тим“ који би први пут у историји унео сопствени капитал у клуб и тако помогао у спасавању Звезде од пропасти.

Оно што је за клуб из Љутице Богдана веома значајно јесте сазнање да су на вероватно претпоследњој седници УО у садашњем сазиву јасно рекли оно што јавност већ зна, а што је на „Маракани“ упорно и невешто прикривано.

Актуелно руководство је поцепано на непомирљиве фракције и његово функционисање у корист Црвене звезде је немогуће. Зато ће ускоро бити одлучено у ком смеру ће клуб ићи даље и ко је вишак на „Маракани“, али је проблем што за Звезду време тече брзином светлости и сваки изгубљен дан може прескупо да кошта.

Хтео то или не – Џајић је на потезу!