Прочитај ми чланак

Дуле до пензије у Партизану

0


Вујошевић: Мисле да је Партизаново време прошло, али време за друге још није дошло

Биће одређених промена у тиму. Одморио сам се, изгубио страх и имам потребу да опет будем користан – рекао је на промоцији трофејни стручњак

Осећам трему као и првог пута када сам именован за тренера Партизана. Најбоље се осећам у Београду и Партизану, који је мој природни амбијент.

Овим речима је Душко Вујошевић четврти пут ступио на дужност тренера кошаркаша Партизана, према речима председника клуба Предрага Даниловића, овог пута на неограничено време.

Најтрофејнији стручњак у историји црно-белих изнео је низ хвалоспева о свом дугогодишњем асистенту и последње две године првом тернеру Партизана, Владимиру Јовановићу, додајући да верује да ће се и он једног дана вратити у Хумску.

– Није му било лако када је пре две године постао први тренер, после девет узастопних титула Партизана. Направио је одличне резултате. Али неће ни мени сада бити лако, после 11. Не верујем да ће тај рекорд бити икад оборен, а трудићу се да га направим још тежим за билу чију помисао да га прекине или престигне.

Вујошевић је свестан да је финансијска ситуација изузетно тешка.

– Партизан већ годинама прави врхунске резултате, несразмерне условима у којима ради. Практично се налази у прометејској улози. У спорту се често време рада и време резултата не поклапају. Знам да неки мисле да је наше време прошло, а ја кажем да време за друге још није дошло.

Током претходна три тренерска мандата, освојио је са Партизаном готово све што се могло освојити – 10 национлних титула, пет купова, четири Јадранске лиге и ФИБА Куп Кораћа, а предводио је тим и на два фајнал-фора европске елите. Ипак, каже да му мотива неће недостајати.

– Током претходног боравка у клубу успеси су, на неки начин, почели да ме даве и притискају. Плашио сам се да би сваки евентуални неуспех срушио све претходне успехе. Сада сам се прилично одморио, изгубио сам страх и имам потребу да опет будем користан.

Први посао који чека Вујошевиће јесте селектирање стручног штаба.

– Кандидат за првог асистента је Милан Минић, који има још неке понуде. Чекамо да се одлучи. Такође, морамо и да изаберемо кондиционог тренера, јер Владан Радоњић иде у Доњецк са Јовановићем. Селектирање стручног штаба је веома осетљиво – додао је тренер црно-белих, избегавши да коментарише спекулације ко би од искуснијих играча могао да напусти клуб. – Сигурно је да ће бити одређених промена, али не би било у реду да то сазнају из новина. Прво ћемо са њима да попричамо. Што се млађих играча тиче, очекујем да буду посвећени кошарци, јер нећу дозволити да се аконтационо проглашавају великим играчима. Циљ Партизана је, као и увек, да постане фабрика добрих младих играча за НБА и Европу.

(ПРЕ)РАСПОДЕЛА НОВЦА
Када су у питању финансије, Вујошевић није могао да се не запита како су комшије (Црвена звезда) успевају да се боре са дуговима:
– Драго ми је када чујем да је неки клуб смањио дуг за 12 милиона евра, само питам се како је претходно потрошен тај новац, на који начин и којим резултатима је успео да врати новац.

ГОСПОДСКА ПОНУДА ЦИБОНЕ
Током претходних месеци Вујошевић је имао неколико понуда из иностранства. Једна од њих је била из Цибоне.
– На господски начин су показали велику жељу да дођем у Цибону. Да није постојала опција са Партизаном, сигурно бих отишао у Загреб. Нико не би требало да мисли да нисам прихватио понуду због тога што се ради о Хрватима.

И ДАЉЕ НА ЧЕЛУ ЈСД
Вујошевић би, без обзира на то што је именован за тренера кошаркаша, могао и даље да обавља функцију председника ЈСД Партизан.
– Решићемо све у нашој кући. Председничка функција је више протоколарна. Једини сукоб интереса који може да постоји је то што, рецимо, као председник ЈСД могу да сменим председника КК – нашалио се Вујошевић.

(Новости)