Прочитај ми чланак

Доктор Кон се нашао у саопштењу пресуде: Новак није оборио његову изјаву

0

Федерални суд Аустралије објавио је све детаље пресуде о депортацији Новака Ђоковића, чији адвокати нису успели да оборе један адут министра Хока, који се позивао и на речи Предрага Кона.

Један од кључних адута за пресуду била је чињеница да је Ђоковић направио кикс и позитиван на корону отишао на интервју са Екипом, што је и сам признао и потврдио на друштвеним мрежама.


Судија Алсоп је у опширном саопштењу навео и да је министар Алекс Хок написао 10 страница у којима је место нашао и цитат Предрага Кона, који је критиковао Новаково изношење ставова о вакцинацији још у априлу 2020. године.

Уз Новакову контроверзу око појављивања у јавности после позитивног теста и подсећање на давнашње изјаве, против Новака је министров адут била и чињеница да су се испред хотела у ком је био скупљали антиваксерски покрети и њихове присталице, не само Ђоковићеви навијачи.

На крају је, нажалост, све изашло из оквира чињенице да је Новак урадио све што се од њега тражило да би ушао у Аустралију – министар је искористио своје дискреционо право да оспори визу и Федерални суд је сматрао да он за то има довољно основа „бринући за јавни ред и здравље“.

„Министрови разлози под насловом „Образложење“ имају десет страница и 71 пасус. Разлози су почели навођењем историје ствари у параграфу 4 (или Д[4]). У Д[6] министар је објаснио зашто је поступио према члану 133Ц(3) где није потребна природна правда. Рекао је:

Након тога, правни заступници г. Ђоковића су доставили дугачке поднеске и пратећу документацију у вези са могућим укидањем његове визе према члану 133Ц(3) Закона (Прилог А). У тим поднесцима, г. Ђоковић оспорава могућу употребу овлашћења из члана 133Ц(3), уместо да поступа у складу са процесом у којем би г. Ђоковић имао право да буде саслушан пре доношења одлуке. Одлучио сам да наставим према члану 133Ц(3), имајући у виду потребу да се брзо размотри могуће отказивање визе, у светлу посебних околности случаја и јавног интереса да се ствар реши експедитивно. Тај јавни интерес укључује: (а) предстојећи почетак Аустралијан опена; (б) могућност судског спора којим се оспорава моја одлука и пожељност, ако је могуће, да се Суду да времена да саслуша аргументе и донесе своју одлуку; и (ц) ситуација у којој је г. Ђоковић у заједници док може представљати ризик по здравље и ред. Даље, г. Ђоковић је имао прилике да изнесе свој став у документима Суду и у даљим поднесцима које су ми његови правни заступници дали.

45 Није било притужби на курс који је наведен у Д[6].

46 На Д[7] министар је препознао да господин Ђоковић можда није могао да коментарише све. Рекао је:

У случају да је можда још нешто хтео да каже г. Ђоковић, а није рекао, дао сам све од себе да размотрим ствар у вези са чињеницом да став господина Ђоковића можда није тражен о свему“, наводи се.

Онда је Хок написао и хронологију догађаја, додавши да је Ђоковић доставио копије резултате на коронавирус, уз сведочење ванредне професорке Верице Јовановић од 12. јануара, у ком се потврђује поузданост и легитимност тестова.

Новак је упутио жалбу по три основа – нелогичан / ирационалан / неразуман приступ, затим немогућност откривања да присуство у Аустралији представља или може представљати ризик по здравље или ред аустралијске заједнице, трећа ствар је Ђоковићева жеља да оспори тезу да је његов став о вакцинацији „добро познат“.

Трећу ставку суд је оборио и стао је на страну министра Хока, уз подсећање на изјаву Предрага Кона.

„Одбацујемо тврдњу да министар није могао да пронађе или закључи да је господин Ђоковић имао добро познат став о вакцинацији и да се противи томе“, написао је судија Алсоп.

„72 „Прилог Х“ који се помиње у министровим разлозима је чланак под насловом „Шта је заправо Новак Ђоковић рекао о вакцинама?“ који је известио да је у априлу 2020. г. Ђоковић очигледно рекао да је „противник вакцинације“. Иако је то квалификовао рекавши да „није стручњак“ и да би „се држао отворног ума“, очигледно је рекао да жели да има „опцију да изабере оно што је најбоље за своје тело“. Такође је забележено да је на Фејсбуку изјавио да „не би желео да га неко приморава да узме вакцину“ да путује или се такмичи на турнирима. Даље, додао је да је „радознао и да жели да истражује како можемо да оснажимо наш метаболизам и организам да буде у најбољој форми за одбрану од вируса као што је ковид-19“. Његове коментаре је очигледно критиковао тадашњи епидемиолог Владе Србије“, наводи се у пресуди.

Алсоп је даље своју одлуку да не подржи Новака поткрепио следећим речима.

„Пошто није вакцинисан до јануара 2022, министру је јасно било да закључи да је Ђоковић више од годину дана бирао да се не вакцинише откако су вакцине постале доступне. Министру је било јасно да закључи да је господин Ђоковић изабрао да се не вакцинише зато што се противио вакцинацији или није желео да буде вакцинисан. Министар је такође могао да закључи да ће јавност гледати на његов став онако како су га медији приказали: да није вољан да буде вакцинисан.“

У априлу 2020, много пре него што су вакцине против корона вируса биле доступне, Ђоковић је рекао да се „није за вакцинацију, али да ће размислити“. На то је реаговао Кон, на шта се Хок позвао.

„Као један од највернијих Ђоковићевих навијача, волео бих да сам имао прилике да му приближим значај и огроман допринос имунизација за здравље становништва. „Сада је касно, створио је погрешна уверења и ту више нема помоћи. Мајсторе, желим ти све најбоље. Покушај убудуће да избегаваш директне одговоре на питања у вези вакцинација јер имаш огроман утицај“, поручио му је тада Кон преко Фејсбук налога.