Прочитај ми чланак

Докази против Ђоковића су пали – Све остало је политика

0

Новака Ђоковића направио је велику пометњу у јавности, медијима, али и у аустралијским властима, које су прошириле своју истрагу због наводних несагласности код теста. Међутим, једна од тих несагласности је малтене моментално демантована – једним кликом.

Немачки медији су на Твитеру оспорили Ђоковићев ПЦР тест и у њему нашли наводне несагласности, потенцијално исте које тренутно истражују аустралијске власти и због којих Новаку прети до пет година затвора.

Један од наводних проблема односио се на „Уникс“ временску ознаку која се налази у УРЛ-у оба Новакова ПЦР теста, и негативног који је урађен 22. децембра и позитивног који је урађен 16. децембра.

Проблем је настао јер је, тврдили су тада немачки медији међу којима је био и угледни „Шпигл“, поменута временска одредница од теста урађеног 16. децембра имала касније време од теста урађеног 22. децембра.

У једном тренутку то је било велико откровење које је бацило значајну сенку на валидност Новаковог теста, али је за демантовање ове теорије било потребно тек неколико сати.

Расправа о свему се водила на Твитеру, где је један корисник из Србије објаснио о чему се тачно ради, на свом примеру.

ПЦР тестови који се скидају са вебсајта е-здравља (www.е-здравље.гов.рс) наводно спорне „Уникс“ временске одреднице не добијају по томе када је тест урађен или послат, већ када је скинут ПДФ датотеку тог теста.

Дакле, исти тест може да има неодређен број „Уникс“ временских одредница у зависности од тога колико често и када скинете свој или туђи тест.

Други наводни проблем који су немачки новинари пронашли односи се на број потврде ПЦР тестова, с обзиром да је број позитивног теста (7361999) већи од броја негативног теста (7320919).

Они су закључили да то није логичан след с обзиром да, према њиховим информацијама, ти бројеви се повећавају са бројем урађених тестова, тако да старији тест не би требало да има већи број потврде од ранијег.

Међутим, и та информација је добила деманти, с обзиром да је Новак тестове радио у две различите установе – на Институту за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ и у Заводу за биоциде и медицинску екологију – па је то врло могућ разлог за несагласје бројева потврде на тестовима.

Подсетимо, Новаку поред мало вероватне, али потенцијалне затворске казне прете и поновно одузимање визе и депортација, али на случају раде његови адвокати.