Прочитај ми чланак

ЂОРЂЕВИЋ: Имам идеје са четири „петице“, Бјелицом на „три“

0

Селектор Александар Ђорђевић истакао је да ће на Мундобаскету градити игру на високим играчима.

Кошаркаши Србије у уторак путују у Кину, где ће у Шењангу обавити последње припреме за СП и одиграти још три тест меча.

Са „Орловима“ неће путовати капитен Милош Теодосић, који ће скоро сигурно и пропустити турнир, па ће у Кини бити: Стефан Јовић, Василије Мицић, Богдан Богдановић, Марко Гудурић, Марко Симоновић, Владимир Лучић, Стефан Бирчевић, Немања Бјелица, Никола Јокић, Бобан Марјановић, Мирослав Радуљица и Никола Милутинов.

„Увек се прави селекција тако да се рачуна на непредвиђене ствари. Јако сам задовољан концептицијом тима. И на СП 2014. смо ишли са 6+6, шест спољних и шест високих играч, са четири „петице“. И овом тренутку може да се деси да ћемо то поновити. Постоје идеје за померање играча са неких позиција на друге које могу да покрију. Надам се да ће дати добра решења. Имамо „сајз“, импозантну висину и физичку преднос. У мојој глави има идеја којима ћемо пробати да добијемо добре ствари на терену одатле. Играч попут Бјелице може бити изутетно користан у тим идејама. Пробали смо га на позицији „три“ где може доста да помогне с обзиром на изузетан квалитет креације из дриблинга. Доста идеја се родило за време утакмица и тренинга. Имамо одредјени систем који је препознатљив, који се зна, даје нам сигурност и самопоуздање“, рекао је селектор Ђорђевић.

Србија ће у Кини пре почетка турнира имати још три провере – против Италије, Новог Зеланда и Француске.

„Италија је у Атини била без Хекета, Галинарија и Датомеа. То је нереална победа која може да нас пољуља. Не сме да нас завара тај убедљив тријумф. Очекујем потпуно другачију утакмицу у Кини, што би нам добро и дошло, као у првој четвртини. Нови Зеланд много поштујемо, њихов стил игре и приврженост дресу, победили су нас пред Светско првенство 2014. Играју брзу кошарку, такозвани смол-бол. Биће то добра припрема за Филипине који играју слично. Французи су изгубили Ертела и Моермана, двојицу играча из стартне петорке. Много је повреда у свим репрезентацијама. Морамо да ставимо знак питања ту, календар је такав и напори су огромни“.

Прича о повредама подсетила је Ђорђевића на Милосављевића.

„После Гагијеве повреде дошло ми је… Стално спомињемо част и вредности, то стоји, али после оваквих ствари дође и доза страха код других. Морамо да направимо притисак да се календар промени и усклади, кошарка се игра на паркету, а не у канцеларији. Много се тражи од играча, јесте част да се игра за репрезентацију, али када се деси овако нешто, онда се појави и доза страха код других. То морамо да решимо заједно, ми из федерација, људи који воле и који брину о кошарци, да се ускладе календари. Кошарка не може да се игра у канцеларијама, институцијама. Само на терену. Мислим ту на кошарку која напуни халу попут Арене, или Каунаса, или Атине. А то је могуће само ако су ту најбољи, Теодосић, Валанчијунас, Адетокумбо. Они су битни, ми остали не“, каже Ђорђевић.

„Ја сам одлазио више пута до Женеве, изнео сам челницима светске куће кошарке личне ставове за такмичења, не само за ово. Једна од ствари на којима ми инсистирамо, а то је да ФИБА реши да допусти свим екипама да иду са 14 играча на такмичење, 12 + 2, што не из тактичких разлога, а камоли за овакве ситуације“.

Србија ће на СП играти у Групи А против Анголе (31. август), Филипина (2. август) и Италије (4. август).