Прочитај ми чланак

Ђоковића покушали да увуку у „геј аферу“ АО питањем на конференцији…

0

Новак Ђоковић је савладао Роџера Федерера у полуфиналу Аустралијан опена са 3:0 и обезбедио је своје 8. финале у Мелбурну, на којем напада и 8. титулу, чиме би додатно поправио свој рекорд на овом турниру.

Новак је на конференцији рекао да је кључан моменат био први сет, који је освојио после преокрета (губио је са 5:2) и убедљиве игре у тајбрејку, који је добио са 7:1.

У припреми меча се труди да не размишља о противнику и његовом здравственом стању.

– Покушао сам да се фокусирам на себе, мој тим ми је рекао да ми приоритет буде моја игра и да не размишљам о томе како он игра, како се креће. Када сам био на терену је било другачије на старту, више сам водио рачуна на то како се он креће, нисам био у балансу, нисам добро ударао лоптице, због тога је он водио на старту, неколико пута ме је довео у проблем. После освајања првог сета, који је био кључни моменат, било је лакше, почео сам да играм боље – рекао је Новак, који је исказао поштовање за Федерера.

– Никада није лако са Роџером. Поштовање за њега што је покушао све, имао је медицински тајмаут после изгубљеног првог сета, прошао је кроз све. Није био на свом највишем нивоу физички, али је и даље играо добро. Било је јасно да га боли када удара. Било је тензије на старту, али када сам освојио први сет све је било лакше – рекао је Новак и показао посебан респект за податак да Федерер никада у каријери није предао меч.

– Поштовање, не знам шта друго да кажем. Ја сам имао предаје током каријере, знам како је када сте повређени на терену. Размишљање да ли предати или не, да ли можете да погоршате стање, само играчи знају то. То је индивидуално код играча. Али мислим да је невероватан податак да никада није предао меч током читаве каријере. Огромно поштовање за њега због тога.

Ђоковић истиче да му прија Аустралија и да ће му одговарати два слободна дана да се спреми за финале.

– АТП куп ми је дао много самопоуздања. Имао сам и много позитивне енергије. Имам два дана без мечева, што је заправо веома добро, даје ми времена да се опоравим и да вратим потребну енергију.

У финалу га чека победник дуела Доминик Тим – Александер Зверев.

Тим напредовао на тврдој подлози, играо је импресивно против Надала

– Доминик је победио последњи меч који смо играли у Лондону, играо је невероватно против Рафе, гледао сам тај меч, један је од најбољих и заслужује да буде ту где јесте. Изгледа као да је напредовао и на тврдој подлози, зна се да му је шљака омиљена подлога, али напредовао је и на бетону, освојио је прошле године Индијан Велс против Роџера у финалу, то му је вероватно дало самопоуздање за велике турнире на другим подлогама.

– Алекс није почео најбоље, гледао сам његове мечеве, спаринговали смо у Бризбејну, импресивно је како је играо и напредовао кроз овај турнир. Ово му је прво полуфинале Гренд слема, сигурно да је много мотивисан да уђе у финале.

Да ли Доминика Тима сматрате највећом претњом из нове генерације?

– Он се већ усталио међу топ 5 тенисера, није више нова генерација, играо је финала Гренд слема, освојио је Мастерс, играо је финале завршног мастерса. Има игру, сада и искуство, снагу, све је ту што је потребно, напредовао је на тврдој подлози. Гледао сам да игра добро на тврдој подлози. Другачије је када играте против Рафе, али био је сјајан меч, обојица су се борила сјајно, свака им част.

Новак се нада да ће и у 8. финалу показати партију као и у претходних седам.

– Прошлогодишње финале је било вероватно најбоље моје Гренд слем финале, против Рафе који је био у форми. Овога пута ћу имати другачијег противника, разлика између Тима и Зверева је велика, имају другачије стилове. Припремићу се за тај меч, надам се да ћу бити спреман да прикажем игру као и увек до сада у финалима Аустралијан опена.

Шта је Иванишевић донео ново у стручном штабу?

– Заиста сам пресрећан да га видим у Кући славних. Он је сјајан пријатељ и мој ментор већ неколико година. Након завршетка каријере био је 7 година тренер са другим играчима. Причамо истим језиком, долазимо из сличног поднебља, он је био један од мојих идола док сам одрастао. Он је постао битан фактор у унапређењу моје игре и велика је част што је у мојој ложи. Донео је нешто другачији начин тренирања у односу на Марјана Вајду, али се добро уклапају. Горанова филозофија је била мање је више, да да праве информације играчима на што једноставнији начин и да га играчи лакше разумеју.

Новака покушали да увуку у „геј аферу“ овогодишњег Аустралијан опена

Пре неколико дана су Мартина Навратилова и Џон Мекинро на терен Маргарет Корт арене изнели транспарент као протест, у жељи да се преименује терен Маргарет Корт у Ивон Гулагонг, чије је име било обојено у дугине боје, које су обележје геј популације.

Разлог што су то урадили јесте протест због изјава Маргарет корг да је тенис пун лезбијки и да су трансродна деца – деца ђавола. Због тога су захтевали да име друге по величини арене у Мелбурну буде названа по другој аустралијској тенисерки, Ивон Гулагонг, која је 7 пута освајала Грен слем.

– Видео сам транспарент и фотографију, нисам био много упућен у ту причу. Знам да је Маргарет Корт рекла то. Увек постоји различито мишљење. Маргарет је тениски херој у Аустралији и широм света, један од највећих играча у историји женског тениса и рекла је нешто такво и то има велики утицај. Не подржавам то што је рекла, не мислим да је то прави начин да се каже, али вероватно има своје разлоге и морамо да поштујемо њено различито мишљење. А потез Џона и Мартине, не могу нешто много да кажем, јер не знам много о томе шта су хтели да кажу, али разумем да су многи повређени тиме што је рекла Маргарет Корт.

Надам се да ћу одлагати освајање Гренд слема нове генерације

– Боље је да када дођете у Грен слем финале са неким очекивањима, али са друге стране некада и када дођете у финале по први пут, то може да буде предност јер немате толико велика очекивања и опуштеније можете да играте. Мислим да је добро за спорт што долазе нове снаге. Надам се да ћу да одложим освајање Гренд слема нове генерације, верујем да се и Рафа и Роџер слажу, али то ће се десити. Не знам да ли ове, или следеће године, али десиће се. То је добро за наш спорт, да имамо нове шампионе – закључио је Ђоковић.