Прочитај ми чланак

ЂОКОВИЋ ПРАВИ НОВИ ДЕВИС КУП… са Ђераром Пикеом!

0

Дејвис куп, једино признато екипно такмичење у мушком тенису, можда "живи" последње тренутке у формату у којем је тренутно.

Познато је да је у питању такмичење које траје сваке сезоне, подељено је у више група и зона, а током мечева репрезентације се надмећу током три дана викенда – два сингла, па дубл и на крају, поново два дуела у појединачној конкуренцији.

Photo by Cameron Spencer/Alex Caparros/Getty Images

Међутим, многим тенисерима овакав формат не одговара, највише због пренатрпаног АТП календара, а међу најгласнијима за промене је најбољи српски спортиста Новак Ђоковић.

Ђоковић је у неколико наврата јавно наглашавао да је потребно мењати Дејвис куп и чини се да је сада преузео прве конкретне кораке са једним изненађујућим „партнером“ – Ђераром Пикеом. Да, добро сте чули, дефанзивац фудбалског клуба Барселона се укључио у организацију тениског турнира.

Француски „Л’Екип“ сазнаје да су током викенда организовани први састанци које је заказао фудбалер, за којег је познато да је већ неко време озбиљно ушао у сферу шоубизниса.

Према писањима овог листа, Ђерар је контактирао АТП чији водећи људи већ дуго разматрају „оживљавање“ свог такмичења „Светско екипно првенство“, које је постојало од 2012. године. Каталонац је већ био гост на Мастерсима у Мадриду и Париз прошле године, али није успео да убеди челнике Асоцијације тениских професионалаца. Због тога се окренуо ка Међународној тениској федерацији (ИТФ) која је поновно покретање „Светског екипног првенства“ схватила као напад АТП.

Такође, познате информације за сада су те да би Ђоковић и Пике, уз помоћ кинеског промотера, у „касу“ такмичења донели између 30 и 40 милиона евра.

Њихов циљ је да организују турнир од 10 или 12 дана у Азији, на којем ће учествовати укупно 16 тимова. То би била тотална револуција Дејвис купа, који се и даље ослања на атмосферу коју праве навијаче, помало заборављајући на жеље и могућности самих играча.

Роџер Федерер је недавно покренуо Лејвер куп за који се такође очекује да надмаши Дејвис куп.