Прочитај ми чланак

Ђоковић послао Федерера на скијање! Новак у финалу Аустралијан опена

0

Новак Ђоковић се победом над Роџером Федерером са 3-0 у сетовима пласирао у финале Аустралијан опена.

Ђоковић је савладао Швајцарца после два часа и 16 минута игре – 7:6(1), 6:4, 6:3 и и осми пут у исто толико мечева прошао у финале када је долазио до полуфинала.

Српском и швајцарском тенисеру је ово био 50. меч у каријери, а Србин је повећа предност на 27-23.

Други рекет планете ће се у финалу Аустралијан опена, где ће се борити за своју осму титулу и 17. Гренд слем титулу у укупно 26. финалу, састати са бољим из дуела Тим – Зверев.

Ипак, није све почело блиставо за српског тенисера. Роџер је први направио брејк, Новак је узвартио истом мером, али поново изгубио сервис.

Швајцарац је лако дошао до 4:1 добрим сервисима, а онда покушао да искористи потпуно потонуо став Ђоковића, те дошао до три везане брејк лопте.

Новак се у тој ситуацији некако спасао, али дошао је до нових проблема када је Федерер на 5:2 имао 0:30. И ту се српски тенисер спасао, дошао до 3:5, а онда направио брејк – са нулом.

Ту, пак, није био крај драми у првом сету, пошто је Новак био тај који је следећи имао брејк шансе.

Дошао је до 5:5 и две везане брејк лопте, али је изгубио четири поена у низу после неочекивано лоших ритерна, па се дошло до тај-брејка.

„Краљ тај-брејкова“ је том делу игре био, једном речју, недодирљив, те јеповео са 7:6 изгубивши само један поен.

Почетак другог сета обележио је медицински тајм-аут Федерера, који очигледно није у потпуности залечио проблем са пропонама. Поново је Швајцарац добио терапију ван терена, али је ипак изгледао далеко спремније него у четвртфиналу против Сандгрена.

Моментум је на почетку другог сета био у потпуности на Новаковој страни, али је поново лоше користио брејк лопте. Две је спасао Федерер у другом гему другог сета.

Новак је нову шансу имао у петом гему, али ни њу није искористио, а нова, четврта у сету се створила при резултату 5:4.

У претходном гему Федерер је лако одсервирао за 4:4, па се није очекивало да има проблеме, али је Новак поставио свој добро познати „зид“.

Освојио је поен сјајном дефанзивом за сет лопту, а онда је изузетним поеном на мрежу дошао до 6:4.

Што је меч више одмицао, то је Новак био сигурнији у своју игру и своје ударце, што није био случај у првом сету иако је било очекивано.

Федерер је добро почео трећи сет, много боље него други, али је Новак, донекле ниоткуда, направио брејк.

Имао је Швајцарац 40:15, имао је лак посао за ново изједначење, барем се тако чинило… А, онда, четири везана поена – и брејк.

Ту, ипак, није био крај, пошто је Федерер поново створио предност у гему, али је Новак тада поново везао четири поена и дошао до потврде брејка.

Роџер је преживео наредни гем, смањио на 5:3, али Федерер није имао шансе у наредном гему, па је коначно могао да крене на скијање…

Зашто на скијање открио је после „тесне“ победе у четвртфиналу против Тениса Сандгрена.

„Никад се не зна, након оваквих срећних извлачења можеш да играш без икаквих очекивања јер знаш да је већ требало да будеш на скијању у Швајцарској. У ствари сам већ био на путу за тамо. Тако покушаћу да ово искористим најбоље што могу“, рекао је Швајцарац после тог меча.

Финале је заказано за недељу у 9.30 по средњеевропском времену.