Прочитај ми чланак

Ђоковић објавио потресну фотографију и написао: Срце ми је сломљено

0

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић огласио се на друштвеним мрежама где је навео да му је 'срце сломљено' због страшних фотографија које обилазе свет.

Пожари пустоше бразилске шуме, а густи дим прекрио је неколико градова последњих дана, док се председник Бразила Жаир Болсонаро суочава са све већом критиком због масовног уништавања Амазона.


Свемирски истраживачки центар Бразила (ИНПЕ) саопштио је да су пожари у амазонској прашуми у тој земљи досегли рекордан број са 72.843 пожара регистрована до сада.


Зашто гори Амазонија?

Шумски пожари се обично догађају током сушне сезоне у Бразилу, али се и намерно пале како би се нелегално раскрчила шума и добио простор за гајење стоке.

Подаци Националног института за свемирска истраживања показују да је више од 72.000 пожара горело између јануара и августа ове године бразилском делу Амазоније. Ово је највећи број забележен од када су мерења започета 2013. године. Из Института је саопштено да је до прошлог четвртка забележено више од 9.500 пожара, углавном у Амазонији.

Током 2018. године, забележено је укупно 40.000 пожара, навели су из института.

На сателитским снимцима види се да је најзападнија бразилска држава Рораима покривена тамним димом, док је у суседној држави Амазонас проглашена ванредна ситуација због пожара.

                 ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!