Прочитај ми чланак

Ђоковић о непраштању успеха: Нетрпељивост јер се неко тако сјајан родио у Србији

0

Тај однос између Срба и Хрвата и уопште однос између свих народа на овим просторима, тема је која је нон-стоп у жижи. Лоше ствари које су се дешавале, нажалост, оставиле су толико последица да се и дан данас прича о односу са бившим братским државама.

Новак Ђоковић једна од најсветлијих тачака овдашње јавности и стално се налази у њеној жижи што због успеха што због тежине коју носе његове речи. И стално је у фокусу шта ће рећи о Србина, Хрватима, односима између две земље, да ли Хрватску схвата као своју или не…

Фото: Танјуг/AP Photo

Његов отац Срђан покушао је да најпре објасни шта је то што утиче на Србе да са једне стране величају своје хероје, а са друге да њихов успех минимализују.

– То је вероватно нека фалинка из наше прошлости, неки генетски проблем који вучемо већ вековима. Људи се на први поглед одушеве нечијим успехом, али већ на други показују подозрење, завист, љубомору. Размишљао сам много о томе, о чему се ту ради, пошто се као породица с тим стално сусрећемо. Једини закључак до ког сам дошао је следећи: уместо да ваш успех и мени буде стимуланс да нешто направим у животу, ја ниподаштавањем вашег успеха правдам свој неуспех. Немам друго објашњење – рекао је Срђан Ђоковић, отац најбољег светског тенисера у разговору за „Новости”.

Срђан је покушао да објасни и зашто су баш Енглези изразито против Новака.

– Не бих да улазим у то, али вероватно то вуче корене из наше прошлости, из политичких и других односа. Новак једноставно не даје ни један једини разлог да га не волите. Уљудан је, фин, културан, образован, свима се обрати на језику домаћина, обожаван је свуда у свету, сем у том англосаксонском. Али овај спорт су они измислили. И сад тамо неки момак из сиромашне, мале земље, припадник народа који је део старе европске цивилизације и нема чега да се стиди, већ 15 година им показује да то није само њихов спорт, него и наш и целог света.

Чак ни то што је Новак освојио осму титулу у Аустралији није спречило публику да навија против њега.

– Сваки тај пример појединачно, нажалост, потврђује ово опште правило о којем сам говорио. Замислите, Новак као седмоструки првак Аустралијан опена игра своје осмо финале и 90 одсто публике навија за противника! А зашто? Чиме је Новак то заслужио?!

Након што је са друговима из репрезентације освојио титулу светског првака у Бризбејну, многи су га осудили што је певао српске песме. А како на све то гледа његов отац?

– Кључ свега је у тој невероватној нетрпељивости и неподношењу да се неко тако сјајан, у сваком погледу, родио у Србији, да је Србин и српскога рода. Новак и његове колеге, пријатељи, постали су светски прваци у тенису и певали су родољубиве песме које нису никога вређале, већ су биле на радост и подстрек да и у будућности напредују. Само се Србима патриотизам убраја у грехе, кад то раде други, онда је то врлина. Новак не да није шовиниста, не да не мрзи туђе, него све државе бивше Југославије, све те народе сматра за своје. Никада међу њима није правио разлике, поготово кад је требало да се помогне људима и у Хрватској, Босни, Србији… Показао је да је светски човек.

Нолетов отац тврди да ће најбољи тенисер света једном доћи да живи у Србију.

– Шта год да се деси, идемо даље, волимо свој народ и земљу, живимо у Београду, нећемо се преселити. И Новак ће једног дана доћи да живи овде са највећим задовољством. И једва чека да се то догоди.

Ђоковић сениор тврди да ће Новак бити најбољи у историји.

– Новак жели да буде најбољи тенисер свих времена. И он ће то, понављам, остварити у наредне две-три године. Сигурно!

Оно што Срђан тврди такође је да се његов син никада неће бавити политиком по узавршетку каријере.

– Било је већ примера врхунских спортиста који су покушали да нешто кроз политику помогну свом народу, и шта се десило? Били су одбачени као крпе. Према томе, то се неће догодити кад је реч о Новаку. Он је то што јесте и такав ће и остати. Не знам тачно шта ће Новак радити после завршетка тениске каријере, мислим да ни он то тренутно не зна, али сам сигуран да ће, чиме год се буде бавио, бити исто толико успешан као и у тенису. Разлика између њега и осталих тенисера је у томе што су они само тенисери, а Новак је само тренутно тенисер.