Прочитај ми чланак

Ђоковић критиковао Ролан Гарос

0

Новак Ђоковић је пред почетак Ролан Гароса причао о ситуацију са коронавирусом, условима на турниру и лажно-позитивним тестовима.

Ђоковић у понедељак почиње свој напад на титулу Ролан Гароса дуелом против Швеђанина Микаела Имера.

Foto: AP

Током обраћања медија једна од најопширнијих тема била је везана за тестирање на коронавирус, који је Новак имао у једном тренутку ове године.

Српски тенисер је открио да је већ тестиран у Паризу, колико пута је тестиран у Риму, али и направио занимљиво поређење са условима који су у Европи и онима у САД.

„Да, тестиран сам. Тестирали су ме неколико пута у Риму, па пре доласка у Париз, па онда када сам дошао овде, где сам био у карантину пре него што су стигли резултати. Пратићу инструкције које сви имамо и тестираће ме као и све остале, на сваких четири, пет дана. Упркос томе што имам анти-тела мораће да буде тако. У Њујорку нисам тестиран после првог теста, када сам био негативан, и то је било то, због анти-тела. Али, у Европи је другачије. У Риму сам морао да будем тестиран на сваких пар дана, исто је у Паризу. Свака земља има другачији приступ тестирању на коронавирус. Не размишљам о томе да ли и даље имам вирус у себи, тестиран сам много пута (негативно) од када сам добио вирус. И даље се не зна да ли вирус може да вам се врати након што га добијете. Има много неспоразума, неке земље тврде једно, неке друго… Ми морамо да пратимо правила, она су доста стриктна у Француској, али мислим да мора да буде тако. Захвалан сам као тенисер што могу да играм тенис и да се такмичим за још један Гренд слем“, изјавио је Ђоковић.

Новак је у причи о информацијама које круже о коронавирусу истакао нешто о чему се не прича довољно.

„Мислим да постоји велика конфузија у свету, ја нисам медицински стручњак или сам из те области, али овако, са стране као неко ко посматра шта се догађа, има пуно различитих мишљења окотога. Шта је овај вирус, да ли је вирус, колико је јак, да ли је толико опасан илли није, које су мере да би се борили са вирусом… Има прегршт информација и на једној и на другој страни спектра, тако да… Ја мислим да је генерално већина становништва света веома збуњена количином информација, што се добија преко званичних што преко алтернативних медија. Ја немам неки изражени став о томе, не могу стручно да причам, али оно што мени смета што не видим како причају медији у свету о томе како може да се ојача имунитет. Само се прича о мерама предострожности, то смо сви напамет научили, али не чујемо стручна лица о томе како ојачати свој имунитет, кроз исхрану, добар сан, вежбе дисања и тако те ствари. Постоји разлог зашто се то не дели, очигледно. Ја мислим да би то послужило људима јер су у страху. Толико различитих информација држи људе у страху и то је нормално“, испричао је Новак новинарима путем виртуелне конференцијске сале.

За разлику од Њујорка где је имао опцију да изнајми кућу у којој ће одседати током турнира, на Ролан Гаросу мора да буде смештен у одређеном хотелу са свим осталим учесницима.

„Одседам као и сви, у том званичном хотелу који је одређен за учеснике турнира. Нисам знао да можеш без пратње да изађеш ван клуба до места где тренирамо и да изађеш на улицу. У хотелу имамо пратњу, имамо људе на сваком спрату који гледају шта се догађа. И овде имамо обезбеђење које те прати, вероватно да виде где се крећеш итд. Не знам да ли је то случај само за топ играче или за све играче. Претпостављам да је њима тешко да обезбеде количину људи који ће да прате толико играча који се овде налазе. Правила јесу недефинисана, не само у Француској већ свугде у свету. Ја морамо да се придржавам свих правила која су поставили како бих играо турнир, а ја стварно желим да играм турнир“.

Дотакао се Ђоковић и теме Дамира Џумхура, који је избачен са турнира јер је његов тренер Петар Поповић добио позитиван тест на ковид-19. Босанскохерцеговачки играч је у међувремену најавио тужбу, а Поповић дан или два касније добио негативан тест.

„Са Џумхуром је испала ситуација која је крајње некоректна. Не само са њим, чуо сам и да је Вердаско одстрањен из жреба. Био је у Хамбургу негативан, данас је био позитиван… Није ми јасно зашто се не дозволи играчима тј. позитивним да након 24х имају још један тест. Могу да сачекају у соби и да виде да ли је лажно позитиван тест или онај прави. Мислим да би то логички требало да буде случај, да се дозволи играчима да виде да ли је позитиван тест или није. У Синсинатију два играча су избачена са турнира. Били су позитивни, а онда два дана касније негативни, па после два дана опет негативни. Има много лажно позитивних тестова, кажу чак и до 50 одсто да нису исправни“, прича Новак и додаје:

„Нисам медицински стручњак па да кажем шта је право а шта није. Жао ми је за те играче који су дошли, спремили се и били негативни, а онда дошли и били позитивни јер можда ти тестови нису легитимни и били су избачени, а после дан, два били негативни. Он се вратио следећи дан у Србију и тестирао се и био негативан. Није ни организаторима лако, они морају да се брину за стотине, хиљаде тестова дневно, али опет… То је велика ствар. Ако има времена треба играчу дати шансу, урадити још један тест, па ако буде опет позитиван – у реду“.

На турниру у Хамбургу који се игра током ове недеље виђена је изузетно занимљива ситуација када је Француз Беноа Пер открио да је добио позитиван тест на ковид-19, а упркос томе му је било дозвољено да изађе на терен.

„За АТП турнире је другачије. У Хамбургу је Беноа Пер био позитиван и могао је да учествује на турниру, јер је главни доктор проценио да он, иако има трагове вируса, није заразан. Не знам шта бих рекао… АТП турнири имају једна правила, Гренд слем турнири друга, а иду један за другим… Мало је конфузно, али морамо да се носимо са тим“, подвукао је Новак.