Прочитај ми чланак

„Ђоковић кренуо у кампању за председника Србије“: Нови сраман напад на Новака

0

Свима и даље смета порука.

Новак Ђоковић је после велике борбе у једном од најбољих мечева досадашњег Ролан Гароса елиминисао Шпанца Алехандра Давидовича Фокину са 7:6, 7:6, 6:2, али је и даље главна тема његова порука након победе у првом колу када је на камери написао „Косово је срце Србије, стоп насиљу“.

Новак је том приликом упутио поруку због насиља над Србима на Косову, али су многи искористили прилику да га нападну због тога.

Британски „Индепендент“ посветио је читав текст у којем је изнео читав низ бизарних оптужби.

У Новаковој поруци, аутор текста је видео провокаторску тендецију са политичком конотацијом.

„Када је Новак Ђоковић ове недеље написао поруку преко објектива телевизијске камере на Отвореном првенству Француске, тачно је знао шта ради. Одговарајући на најновије етничке тензије на Косову, узео је фломастер који му је дао ловац на аутограме и написао: „Косово је срце Србије. Стоп насиљу.” Али ово није био некакав гест мира и љубави, као што је показао када је поновио речи на свом Инстаграм налогу. У његовом шкрабању је постојала сврха. Ово је био намеран потез, политички, провокативан и наглашен. Укратко, типично Ђоковић“.

Према аутору текста, Новаков коментар је имао жељени ефекат јер је испровоцирао рекацију Олимпијског комитета Косова, што је наводно био и Новаков циљ.

„Никада се није суздржавао да се бави питањима у бившој Југославији. И његови ставови су непоколебљиви. Тако је 2008. године, када се први пут расправљало о концепту отцепљења Косова од његове домовине, он написао на свом налогу на друштвеним мрежама: „Спремни смо да бранимо оно што је наше. Косово је Србија“, стоји у тексту где се потом наводи да је Новак најпознатији српски националиста у свету.

Како каже аутор текста, Новак се није суздржавао да прича о било којој теми, аиако људе у Паризу брига за његово мишљење, он се није обраћао њима, већ онима у Србији који га чак поистовећују са државом.

„Иако није тако жестоки националиста као што је његов отац Срђан, који је рођен на Косову, он ипак прихвата идеју да је Србија погрешно схваћена, на крају међународне виктимизације, да је држава претворена у изгнаника намерним дезинформацијама. У интервјуима је често говорио о свом детињству: тренирао је тенис у кратеру од бомбе док је његов родни град био на удару НАТО снага током распада Југославије. Говорио је о томе како му је сукоб створио осећај ко је он. У његовом уму, то је увек било „ми против света“. Како је рекао у обраћању српским медијима после последњег налета ауторитета, није га брига шта ће остатак света да мисли. Борба је све“.

У даљем тексту аутор подсећа и на Новаков отпор вакцинацији чак и по цену да одложи тренутак када ће постати најбољи икада, осврћући се на његов „сам протви свих менталитет“.

„Јер за њега је опсадни менталитет који таква позиција ствара витално мотивационо оруђе. Свет можда воли Роџера Федерера и Рафаела Надала, публика на Ролан Гаросу и Вимблдону увек може фаворизовати његовог противника али то га се нимало не тиче. Таквом антипатијом ће подмазати механизам свог опредељења. Као навијач Милвола који игра тенис, нико га не воли – али њега није брига“

На крају, свој напад на Ђоковића, аутор завршава пророчанством да све што Новак ради јесте у сврху политичке каријере која га чека када заврши са тенисом и да је његова кампања већ почела.

А када се повуче из игре, као готово сигурно најодликованији играч у историји, његова будућност је јасна. Попут Џорџа Веа у Либерији или Имрана Кана у Пакистану, он ће искористити јединствену спортску славу да изгради домаћу политичку каријеру. Зато шкраба по француским камерама: његова кампања је већ почела. Није да треба много да убеђује. Искрено, ако и када се буде кандидовао за председника Србије, сваки други кандидат би могао и да се повуче.“