Прочитај ми чланак

ЂОКОВИЋ игра за Србију на завршном турниру Дејвис купа!

0

Ненад Зимоњић, селектор Дејвис куп репрезентације Србије, саопштио је да ће Новак Ђоковић представљати Србију на финалном такмичењу Светске групе Дејвис купа

Турнир ће бити одржан у Мадриду од 18. до 24. новембра 2019, у чувеном тениском центру „Магична кутија“, у коме ће се за „салатару“ борити 18 екипа.

Фото: Танјуг/AP

Вољом жреба селекција Србије смештена је у Групу А у оквиру које ће се за пласман у четвртфинале борити против репрезентација Француске и Јапана.

„Да, имамо фантастичну вест, Новак ће учествовати на финалном турниру у Мадриду. Имао сам прилике да разговарам са њим у Њујорку, дан уочи почетка последњег грен слем такмичења у сезони 2019, Отвореног првенства Америке. Новак је потврдио да ће се придружити тиму у Мадриду, биће то огромно појачање за нас и сви са нестрпљењем очекујемо учешће на том такмичењу које ће уједно и бити први турнир на коме ће се играти у овом новом формату“, каже наш трофејни ас „белог спорта“, селектор Зимоњић.

Од 2019, након 117 година традиције и играња Дејвис куп у једном облику, дошло је до огромне промене. Међународна тениска Федерација одлучила се за нови формат који је увео финални турнир и који ће сваке године бити одржан у финишу сезоне, окупљаће 18 тимова подељених у групе у којима ће се играти по роунд робин систему, након чега следи нокаут фаза, од четвртфинала до самог краја.

Победник Групе А у којој је Србија, у нокаут фази (четвртфиналу) играће против једне од две другопласиране екипе са најбољим процентом освојених сетова, гемова и поена. Победник овог четвртфинала у полуфиналу снаге ће одмерити са победником из сусрета победник Групе Д и победник Групе Ф.

Са Новаком Ђоковићем у тиму Србија је један од главних кандидата за освајање Дејвис купа. Подсетимо, наша најбоља мушка селекција популарну „салатару“ је освојила 2010. победом у финалу у Београду против Француске, док је 2013. играла финале такође у нашој престоници против Чешке.

„Финални састав репрезентације по новим правилима мора да се објави 20 дана пре почетка турнира и ја се надам да ћу тај састав имати после турнира у Шангају који се завршава 13. октобра, како би се на време припремили и организовали све. Дефинитивно, са Новаком имамо огромно појачање, веома ми је драго да ће се прикључити тиму након дужег одсуства и он сам је рекао да ће му бити велико задовољство да поново игра за репрезентацију и да се ужелео играња за наш тим“, објашњава селектор Зимоњић.

Дејвис куп репрезентација Србије први меч у Мадриду игра у среду 20. новембра против Јапана, дан касније следи и меч против Француске. Први рекет света и Србије бориће се на завршном Мастерс турниру у Лондону чије финале је резервисано за 17. новембар, а Новак је главни претендент за освајање овог такмичења.

„Верујем да ће се Новаку турнир у Лондону завршити у недељу када се игра финале. Он ће се одмах по завршетку завршног Мастерса у Лондону прикључити екипи у Мадриду. Остатак тима и цео стручни штаб наше репрезентације доћи ће мало раније, већ од четвртка 14. новембра, како би адаптирали на услове за игру, пошто је и велика надморска висина 667 метара и савршено припремили за мечеве који нас тамо очекују. Само такмичење у престоници Шпаније почиње у понедељак 18. новембра, за нас у среду када је меч против Јапана“, закључио је селектор Зимоњић.

Нема сумње, Србија са Новаком у тиму је једна од најјачих селекција на финалном такмичењу Дејвис купа у Мадриду и претендент на престо, уз домаћина Шпанију чије боје ће бранити Рафаел Надал. Нека нам се понови 2010. када је Србија постала шампион света, имамо права да верујемо у такав епилог!