Прочитај ми чланак

„Ђоковић да размисли о тужби, суд није могао да мења одлуку“

0

Федерални суд Аустралије у четвртак је објавио разлоге због којих је Новак Ђоковић депортован пред сам почетак првог Гренд слема у сезони. Тим поводом огласио се и адвокат Блажо Недић.

На прецизно објашњење депортације и поништења Новакове жалбе чекало се неколико дана. Адвокат Недић је у разговору за „РТС“ рекао да је потребна детаљнија анализа образложења.

„Интересантно је то што је суд најавио објављивање овог образложења – по правилу се документ само достави странама у спору или објави на сајту. Чињеница да је суд најавио објављивање овог документа доказује да је суд имао потребу да на мало бољи начин образложи одлуку“, истакао је Недић.

Истиче да Федерални суд није могао да мења одлуку, већ само да је укине.

„Суд се позива на овлашћење које је парламент дао министру. Суд је рекао да министар није био дужан да наводи разлоге, али их је навео. У конкретном случају, суд није могао да мења или преиначи одлуку, већ само да је укине. Ако је одлука министра само један одсто разумна – суд не би могао да је укине“, каже Недић.

У медијима су се појавиле информације да најбољи тенисер света спрема тужбу против аустралијских власти и да би након тога могао финансијски да профитира.

„Код сваког подношења тужбе, не ради се само о финансијском интересу. Новак Ђоковић и његов правни тим ће добро размислити да ли је њему заиста у интересу да покрене такав поступак. Нарочито сада, када смо чули најаве појединих аустралијских службеника да би Ђоковићу, под одређеним условима, могла бити укинута трогодишња забрана повратка у Аустралију. Требало би добро размислити, да не буде после ‘скупља дара него мера'“, закључио је адвокат.

Ђоковић је тренутно у Тивту, а поводом депортације из Аустралије се неће оглашавати, бар до краја Аустралијан опена, после ког би могао да изгуби прво место на АТП листи.