Прочитај ми чланак

ЂОКОВИЋ: Боли ме Косово, наше огњиште, не знам да ли ће ме казнити због натписа!

0

Порука Новака Ђоковића "Косово је срце Србије! Стоп насиљу" коју је исписао на камери после меча 1. кола Ролан Гароса, изазвала је велику пажњу у јавности.

– Нисам политичар и немам намеру да улазим у политичке дебате. Јако је осетљива тема и наравно да ме јако боли као Србина када видим шта се догађа на Косову и начин на који су наши људи практично протерани из општина. Најмање што сам могао да урадим је ово. Осећам одговорност као јавна личност, независно од области у којој се налазим, а и као син човека који је рођен на Косову осећам, такође, додатну одговорност да искажем своју подршку нашем народу и целој Србији. Наравно, не знам, и мислим да многи не знају, шта будућност доноси за Косово и за српски народ, али врло је битно показати слогу и подршку у оваквим ситуацијама – објаснио је Новак на конференцији за медије свој чин.

Foto: Printscreen

Осврнуо се и на то како би могли да реагују у тениском свету.

– Не знам шта ће бити, чујем да је било доста примедби на друштвеним мрежама, различитих интернационалних, и од стране новинара. Не знам да ли ће ме казнити или нешто томе слично, али уопште немам никакве задршке. Опет бих то исто поновио – казао је Новак.

Нагласио је и да је његов став врло јасан.

– Ја сам против ратова, против насиља, против конфликта било које врсте и то сам увек исказивао у јавности. Наравно да имам саосећање за све људе, али ова ситуација с Косовом је нешто што је преседан у међународном праву и по Повељи УН. Знамо шта се догодило, за резолуцију 1244, која се често помиње око Косова. Јако ми је жао што смо у ситуацији која је врло незавидна за нас. Косово је наше огњиште, наше упориште, средиште свих најважнијих историјских догађаја за нашу државу, највећа битка се тамо десила, најважнији манастири и храмови се тамо налазе. Много разлога има зашто сам то на камери написао, јер је управо то истина – надахнуто је одговорио Новак.

На изласку, на питање новинара да ли га је неко из турнира на Ролан Гаросу тим поводом контактирао, одговорио је:

– Не! И надам се да неће!