Прочитај ми чланак

Ђилас: Одлука није против Партизана, тражићемо смену у руководству ФИБА Европе

0
Фото: Вечерње Новости

Фото: Вечерње Новости

То су објаснили чињеницом да је клуб у процесу реорганизације и да жели учешћем у Еврокупу да кроз годину или две поново избори Евролигу – каже председник КСС.

Кошаркашки савез Србије у уторак је обавестио све српске клубове да ће бити суспендовани уколико буду изабрали да играју Еврокуп. Одлука Савеза била је иницирана претњама из ФИБА, да ће све земље, чији клубови буду играли у Еврокупу, бити избачене са ЕП 2017. године, као и са Олимпијских игара у Рију предстојећег лета.

Гостујући на РТС у емисији „Око“ први човек КСС Драган Ђилас рекао је даочекује да у петак добијемо потврду да смо домаћини организационог турнира, нагласивши да верује да ће све бити у реду јер је српска кућа кошарке донела одлуке које нису биле лаке.

– Морамо да урадимо све да заштитимо репрезентацију, иако мислим да нико неће спроводити суспензије. Ако нам одузму олимпијски квалификациони турнир или нас стварно избаце са ЕП, онда не видим ни себе на месту председника – поднећу оставку. Такође, не бих волео да останем запамћен као председник у чије време је неки од великана, Партизан или Црвена звезда био избачен из домаће лиге – рекао јепредседник КСС Драган Ђилас, додавши да ће КСС тражити промене у руководству ФИБА Европа.

– Тражићемо смену у руководству. ФИБА Европа већ 10 година нема резултате. Ми 10 година чекамо да неко направи неки помак у европској кошарци по питању организације или телевизијских права, али се ништа не дешава. Кажу нам да се не бунимо јер ће бити још лошије по нас…КСС мора да дигне глас.

Одлуком о суспензији свих клубова који се одлуче за учешће у другом по јачини такмичењу под окриљем Евролиге КСС се највише “замерио” Партизану, који кроз учешће у Еврокупу види прилику да се за годину или две врати у елитно друштво. Због тога је Ђилас у среду разговарао са председником црно-белих Николом Пековићем.

– Мало се ту цела прича превише „баца“ на Партизан, то није фер ни према црно-белима, ни према Савезу. Да сачекамо да се заврши финале Јадранске лиге, јер тек после тога победник иде у Евролигу. Сви причају да Мега неће да учествује у европским такмичењима, а нема званичне одлуке. Тек онда иде прича. Одлука није против Партизана. Разговарали смо данас, они су ми рекли да је интерес Партизана да игра Еврокуп – рекао је Ђилас истакавши да КСС не жели претњама да утиче на одлуку кошаркашке секције клуба из Хумске да играју у Еврокупу, уместо у ФИБА Лиги шампиона.

– То су објаснили чињеницом да је клуб у процесу реорганизације и да жели учешћем у Еврокупу кроз годину или две поново избори Евролигу. Интерес српске кошарке је јак Партизан, као и јака Звезда. То је свима логично, осим најострашћенијима који хоће да се ривалски клубови угасе. Наравно, волео бих да Партизан изабере ФИБА Лигу шампиона, па да онда немамо проблема. Али, морамо да будемо и поштени према Партизану. Не можемо неког да тереамо да игра неко такмичење, јер се онда понашамо на исти начин као ФИБА према нама.

Извор: Новости