Прочитај ми чланак

Директор Аустралијан опена: „Новак нас неће тужити и играће 2023. у Мелбурну“

0

Уместо спектакла и похода Новака Ђоковића на рекордну 21. гренд слем титулу добили смо фарсу. Вишедневно малтретирање најбољег светског тенисера од стране Владе Аустралије, која му је крајем децембра дозволила, потом по слетању у Мелбурн забранила, па после судског процеса опет дозволила, али онда и одлуком министра дефинитивно забранила улазак у земљу. Самим тим и учешће на овогодишњем Аустралијан опену, на ком је српски тенисер досад девет пута тријумфовао.

Данима је трајала сага хоће ли Ђоковићу бити дозвољено да игра или не, односно да ли ће бити депортован из Аустралије. На крају се то и догодило, под образложењем да би његова одлука да се не вакцинише могла да распламса антиваксерски лоби.

AP Photo

Иако је Новак у Мелбурн допутовао са унапред добијеним медицинским изузећем од организатора Аустралијан опена, испоставило се да оно није важеће. Протеран је попут каквог криминалца, у пратњи полиције…

Ипак, по мишљењу директора турнира Крега Тајлија – вратиће се догодине!

„Да, то ће бити његова намера. Очигледно да је требало да игра и ове године. На крају крајева, он је светски број један и заиста воли Аустралијан опен“, рекао је Тајли у ексклузивном интервјуу за аустралијски АБЦ.

Поред тога, први човек Ози опена верује да се вест о томе да ће Ђоковић тужити аустралијску Владу и тражити одштету за судске и путне трошкове не односи на организаторе турнира.

„Не. Биће много извештаја о различитим стварима, али ми смо тренутно фокусирани на одржавање такмичења“, кратак је био Тајли.

Због свега што се дешавало велика мрља бачена је на први гренд слем сезоне, а Крег Тајли јеодговорност пребацио на савезне власти Аустралије.

„Знали смо да нас чека тежак период, било је доста контрадикторности и сложених информација. Због тога смо као организација наставили да тражимо појашњења, како бисмо могли да дођемо до тачке на којој смо данас: на половини смо пута, а иза нас је невероватних седам дана не само тениса, већ и наши навијачи уживају, као и такмичари“, оценио је Тајли.

АБЦ наводи да је први човек Отвореног првенства Аустралије избегавао конкретне одговоре на директна питања о промени правила по ком је ранија инфекција Ковидом 19 била разлог да се добије медицинско изузеће. Управо је на основу прележане короне Ђоковић крајем децембра од главног доктора АО добио медицинско изузеће.

„Чак и у протеклих недељу дана одлуке о мерама против пандемије су се мењале. Били смо на почетку Омикрона и због тога смо стално тражили јасне инструкције, али било је много сложених и контрадикторних информација пре, после, а и даље је тако. Живимо у окружењу које се мења, а које нико од нас раније није искусио“, рекао је Тајли.

На питање да ли је у Тениском савезу Аустралије, који организује турнир, постојао унутрашњи притисак да Новак Ђоковић дође ове године, Тајли је рекао да није, али и додао да увек постоји уобичајен притисак да на турниру играју најбољи.

„Сваке године је притисак да дођемо до играча. Тенис се разликује од других спортова, ми не запошљавамо играче, већ морамо да им понудимо окружење које апсолутно воле. И они воле да играју у Аустралији. Ово је њихово омиљено место за игру. Наш циљ је да увек имамо најбоље играче, како бисмо имали најбоље мечеве и представили наш град у најбољем светлу“, поручио је директор првог гренд слема у сезони.