Прочитај ми чланак

ДАН КАДА СЕ РАСПАЛА СФРЈ! Фитиљ је запаљен пре 28 година на Максимиру! (ВИДЕО)

0

Данас, 13. маја навршава се 28 година од нереда на Максимиру који су незванично најавили почетак рата у бившој Југославији.

Тог 13. маја 1990. године Црвена звезда је гостовала Динаму, а нико није ни слутио шта ће се догодити на фудбалском терену.

А догодило се то да је кренуо општи хаос. О том хаосу, говорио је полицајац Рефик Ахметовић који је признао да су Хрвати хтели да убију Драгана Стојковића Пиксија. То је онај полицајац ког је Звонимир Бобан напао на терену.

ТВ Новости су те 1990. године, одмах по повратку играча Звезде у Беогрда, разговарали са Пиксијем.

– Шампионско славље делимично нам је покварио догађај из Загреба. Био је то ужас, благо речено. Питам се шта би било да је утакмица одлучивала о прваку, да је на стадиону било 60.000 гледалаца – па то би био масакр! Када се овако нешто догоди, човек се запита: зар је фудбал постао рат два тима, два навијачка табора? Ако је тако, спорт је онда изгубио сваки смисао – рекао је Пикси тада:

– Нисмо се уплашили, него смо се шлогирали од страха! Признајем, помислили смо да нећемо извући живе главе. До почетка утакмице све је било океј, лепо смо дочекани, изашли смо на терен жељни надигравања. Иако смо пред утакмицу са Динамом данима тренирали више рекреативно него озбиљно, веровали смо да овако освежени не можемо да изгубимо. Међутим, када смо изашли на терен имали смо шта да видимо.

Наставила је пета Звездина звезда да се присећа догађаја из Загреба.

– Навијачи се бију, камење сева на све стране и једва смо дочекали знак судије да можемо да “хватамо бежанију” у свлачионицу. Ту је било све мирно, али фрка је била како да нас превезу до аеродрома, јер су навијачи Динама уништавали све што мирише на Београд и Србију. Били су спремни да униште и људе, и возила, и све. У аутобусу је царовао страх и владала је језива тишина. Једино је Јурић покушао неким црним фазонима да разведри атмосферу – док нас је невиђени кордон милиције обезбеђивао. Док смо пролазили Загребом “динамовци” су позивали Туђмана, тражили да их он спаси од Србије и слично. Када смо стигли на аеродром – свануло нам је.

Пиксија је изненадио потез Звонимира Бобана, који је напао поменутог полицајца.

– Ја Бобана знам као доброг дечака. Зашто је застранио и понашао се необуздано – не знам. Када је служио војску у Беогаду, био је близак са свим Звездашима – јасан је био Пикси.

Занимљива је била и опаска аутора текста из 1990. године Душана Крајчиновића, а везана за самог Бобана.

– Капитен Динама Звонимир Бобан дивљачки је насрнуо на једног милиционара, а то му није први пут. Псовао је мајку српску милиционару у Бањалуци, слично се понашао и у Новом Саду на утакмици Динамо – Војводина, а недавно је у Загребу, возећи ауто брата, прегазио човека и побегао са места удеса. Шта се догађа са тим момком?