• Почетна
  • СПОРТ
  • Да ли Звезда треба да игра са два класична нападача?
Прочитај ми чланак

Да ли Звезда треба да игра са два класична нападача?

0

onjilo

(mozzartsport)

Тренер Црвене звезде Славиша Стојановић попустио је пред врло благим медијским притиском одлучивши да после четири меча без победе Јагодини супротстави формацију са двојицом класичних нападача – Абиолом Даудом и тек придошлим џелатом из Јавора Ифеаниом Оњилом. Ипак, у првој озбиљној анализи о урођеном на „Маракани“ бивши селектор Словеније неће моћи да побегне од егзактног и врло, врло чудног податка. А он гласи: нападачи Црвене звезде од почетка сезоне нису успели да се упишу у листу стрелаца.

Ни ревноснији хроничари збивања у Љутице Богдана не памте када се у свлачионици подно северне трибине „запатила“ слична појава. Поготово што Звезда тренутно на платном списку има петорицу класичних шпицева… Али та квантитативна бројка може да буде на прво читање јако варљива јер је само Абиола Дауда добио простор да игра у континуитету. Његов земљак Оњило и бивши репрезентативац Србије Драган Мрђа су тек потписали, млади Стефан Михајловић је добијао шансу на кашичицу, а робусни Никола Ђорђевић ни толико. Отуда су везисти Печник и Нинковић најбољи стрелци тима у досадашњем делу сезоне (по два гола), а прате их Касалица, Мијаиловић и Савићевић…

За ту,статистичку, голгетерску јаловост нападача донекле, али само донекле, одговорност може да сноси тренер Славиша Стојановић. Из простог разлога што је занемарио више него солидан учинак Стефана Михајловића током припрема у Словенији, ослонивши се на европској премијери против ИБ Вестманеје на нешто веће искуство успаваног Дауде. После те одлуке, са мањком нападача у ростеру, у том тренутку, морао је да буде осуђен на снажног Нигеријца који је у последње време поправио утисак. Систем са једним нападачем није давао много могућности Дауди да често улази у шансе, па је бивши члан шведског Калмара у последње време постао најбољи пакер тима. Асистирао је код два промашена зицера против Черномореца, суделовао на сјајан начин приликом гола Печника у Ивањици, а на крају сноси и велики део „кривице“ за водећи гол у судару са Јагодином, пошто је значаким кретањем отворио простор Вешовићу за продор.

Абиола ДаудаДок је Дауда полако „растао“, Стефан Михајловић је на Исланду црвеним картоном јефтино проћердао шансу, а руководство клуба покушавало на све начине да удовољи жељи Славише Стојановића и појача конкуренцију у шпицу (Ракић се повредио, а Мудрински отишао у Немачку прим.аут). Коцкице у офанзивној делу тима су се преспоро слагале све док вода Црвеној звезди није дошла до грла. Пораз у Ивањици натерао је одговорне да реагују експресно, а тренера Славишу Стојановић да промени систем како би се нападачи поред доказаних пакера као што су Нинковић и Милијаш коначно разиграли. А колико год поменути тандем чланова репрезентације са Мундијала у Африци био добар за српске прилике у њиховим ногама се не крије потенцијал Ћавија и Инијесте. Дакле, Нинковић и Милијаш не могу да буду и пакери, и мартинеле и реализатори.

“Баш ми је неко скоро рекао да Црвена звезда од Пантелића и Жигића није играла у систему са два нападача. Заиста чудан податак. Мишљења сам да треба да играмо са двојицом напред увек, јер смо у мечевима нашег првенства стално у офанизви. Мени је много лакше кад видим два нападача испред себе. Међутим, о томе ће одлучивати тренер – рекао је после меча са Јагодином најбољи играч црвено”, белих Милош Нинковић.

Наравно, Дауди и осталим нападачима Црвене звезде неће вредети сва добра кретања, па и асистенције, ако наставе по старом. Јер њихова тржишна вредност зависи исклучиво од броја постигнутих голова, колико го то сурово звучало. Нигеријци у тандему (Дауда и Оњило) су против Јагодине наговестили да би тандему могли да малтретирају противничке одбране. Са њим у кошу иду Мрђа и Михајловић, па и Ђорђевић. Посебно, јер иза себе имају креативног Нинковића кога понекад уопште не разумеју. Тачније, као да нису навикли да играју у истом тиму са фудбалером који брзо мисли.

“Знам да моји пасови ка Дауди често оду у празно. Вама делује као да је он спор, или да су моје лопте пребрзе. Међутим, то је све због неуиграности и кратког времена које смо провели заједно. Биће то боље, сигуран сам у то. Већ у следећој утакмици”, поручио је Нинковић.

А до те следеће утакмице у Крушевцу писаће се следеће: Звезда је од почетка сезоне одиграла шест мечева и постигла седам голова. Ниједан није био дело класичног нападача.

Да ли то значи да је за црвено-беле заиста боље да играју са два нападача? И коју бисте двојицу најрадије видели у тандему?