Прочитај ми чланак

Да ли ће Ђоковић икада престићи Федерера?

0

Новак Ђоковић наставио је да напредује на бројним вечним листама светског тениса.

Српски тенисер је освајањем Вимблдона уписао 16. Гренд слем титулу и покренуо нови талас расправе – ко је највећи тенисер свих времена, такозвани ГОАТ?


У трци за ГОАТ-ом налазе се још и Роџер Федерер, са 20 Слемова, као и Рафаел Надал са 18.

Иако је Надал по броју највећих титула раме уз раме са Србином и Швајцарцем, бројни аналитичари њега углавном изостављају из најужег избора за највећег свих времена.

Један од разлога „непоштовања“ Шпанца је и број недеља проведених на крову тениског света.

Новак је у понедељак, 22. јула, започео 261. недељу као први тенисер света. Недељу током које је одржао предност од 4.470 бодова над управо Надалом, који је за око 500 бодова бољи од Федерера.

Пред највећим спортистом у историји Србије стоје само Американац Џими Конорс са 268 недеља, Чех Иван Лендл са 270, Американац Пит Сампрас са 286 и, за сада неприкосновени Роџер Федерер, са 310.

Ђоковић има практично обезбеђен пут ка томе да престигне Конорса и Лендла, а то да Сампрас остане испред њега било би равно чуду. На крају, остаје само Роџер, који има 49 недеља на првом месту више од Новака, што износи нешто мање од годину дана.

Оно што српском тенисеру иде у корист су године – ове године је напунио „тек“ 32, док Швајцарац у августу долази до 38.

Уз тај и још много фактора и даље се поставља питање на које многи мисле да имају одговор – да ли ће Ђоковић престићи Федерера по броју освојених Слемова (16-20) и по броју недеља проведених на месту број 1 (261-310).

                         ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!