• Почетна
  • СПОРТ
  • Црвена звезда у финишу сломила отпор Напретка и остала на врху табеле
Прочитај ми чланак

Црвена звезда у финишу сломила отпор Напретка и остала на врху табеле

0

sp-mrdja_620x0

Скоро сат времена трајало је Звездино играње на ивици пада с врха, али је паљење свих мотора у последњих 20 минута донело незадрживи налет и убедљиву победу против до тада одличног Напретка – 4:1 (1:1). Уласком Милоша Нинковића црвено-бела машина је добила стабилан ослонац и покретачку снагу, која је спречила Ненада Лалатовића да, после Вождовца, и са другом екипом избије свом бившем клубу бодове из руку. За голове расположени Дауда с два поготка крунисао је надмоћ у наставку и претворио драму у велико црвено-бело славље.

Али, није текло глатко за домаће. Констатација изречена уочи утакмице, да је Звезда креативнија кад игра с једним шпицем, испоставила се као блеф Славише Стојановића. Тренер Звезде још једном је промешао шпил, али се у комбиновању мало занео и направио превид који је Звезда скупо платила рано примљеним голом и грчем у игри током првих 45 минута. Одлука да почне с два истурена нападача није била спорна, колико избор задњег везног играча, пошто је фаворизовањем Гогића пре бржег Ковачевића, створен простор хитром маневру Напретка да максимално користи своје врлине и задаје страшне невоље домаћину, па је сваки губитак лопте на средини терена значио потенцијалну убитачну контру.

Једна од првих таквих ситуација донела је предност Крушевљанима, када је неуморни Мићић навођеним пасом лансирао Гаврића, а муњевити бочни играч с лакоћом претрчао Келхара и натерао Бајковића да га заустави фаулом за пенал. Неодбрањив шут Срђана Димитрова у доњи десни угао исписао је јединицу крај имена гостујуће екипе и означио почетак Звездине грозничаве јурњаве за изједначењем.

Немоћни да на средини организују иоле озбиљнију акцију, црвено-бели су пренели тежиште на десни бок, где се водила највећа битка у наставку меча. Бегови брзих Звездиних играча су онемогућени, па се теренска иницијатива свела на прекиде и импровизацију, исказану кроз два опасна соло-продора Дауде, од којих је један одбранио Крзнарић, а други је спречен панчним избацивањем лопте у корнер.

Одлични штопер Фримпонг доминирао је у одбрани гостију, веђто заустављајући час Мрђу,час Дауду, час Лазовића. На другој страни, играчи Ненада Лалатовића се нису устручавали да опет угрозе гол домаћина који је био посебно на удару агилног Милоша Бајића. Млади нападач био је латентна опасност за штопере црвено-белих, а снажним шутем у 34. минуту натерао је Бајковића да пантерски скоком спасава мрежу.

Ипак, Звездин притисак је у последњим секундама првог полувремена сломио одбрану Крушевљана, који су пожртвовањем заустављали све Звездине уигране прекиде до тада. Када је први пут корнер с десне стране уместо Милијаша извео Лазовић, оштар центаршут на прву стативу голгетерским трзајем главом ђтопер Саво Павићевић је послао кроз једини небрањени простор између Крзнарића и стативе.

Првенац црногорског репрезентативца донео је самопоуздање домаћима и распалио фудбалску ватру у наставку. Звезда је јурнула по други погодак и голман Напретка се нашао на ватреној линији, али је храбрим интервенцијама успевао да заустави све хице ка његовој мрежи до 72. минута. Улазак Милоша Нинковића донео је Звезди преко потребног диригента и контролу протока лопте, што је само пет минута касније резултирало вођством. Лазовић је изнудио корнер и поново га извео с контра стране, овај пут погађајући Дауду на другој стативи – 2:1.

Нигеријац није чекао дуго да усијану атмосферу на „Маракани“ доведе до тачке кључања, када је продор и идеалан пас Мрђе претворио у свој десети гол у сезони и решио питање победника. Црвено-белима ни то није било доста, па су грогираног противника докусурили у 81. минуту, када је Мрђа изнудио пенал, а Нинковић из другог покушаја (пенал поновљен због раније изласка Крзнарића с линије) с 11 метара голом обележио повратак после повреде.

(Новости)