Прочитај ми чланак

Ћиро: Срби су нас грлили и чували

0

Ciro Blazevic(Б92)

Ексцентрични хрватски тренер Мирослав Блажевић каже да је претерао када је изјавио да ће Хрватска лако изаћи на крај са Србијом и победити са 4:0.

“Сећам се да смо 1999. године ми били трећи на свету, али су Срби извојевали резултат који их је одвео на Европско првенство. Хрватска је, без дилеме, фаворит, али не бих се усудио да дајем неку прогнозу. Иако сам био склон да у у еуфорији кажем да ћемо победити конформно, одмах сам се ујео за језик, јер знам да је то било сувише смело”, рекао је Блажевић.

Он је истакао да му се не свиђа што у великом делу јавности предстојећи дуел има значај и другачији од спортског.

“Подсетићу све оне који би желели да то буде мало другачије да смо у време, неупоредиво сложеније и компликованије, играли у Београду. Тада је нестало струје, настао је шок, а сваки српски играч загрлио је мог играча и чувао га. Што о томе не причамо, него ‘чачкамо мечку’ и правимо неки вештачки конфликт”, запитао се Блажевић.

‘Тренер свих тренера’, како га зову у Хрватској, навео је да су играчи главни актери утакмице и додао да верује како ће они испунити очекивања навијача у региону, али у целој Европи.

“Видећете и у овом мечу да ће се ти спортисти, који граде мостове које сруше примитивци, понашати онако како честит човек прижељкује. Они дају импулс публици”, истакао је Блажевић.

Стручњак који је водио Хрватску до трећег места на Светском првенству сматра да су тензије пре 14 година биле мање него сада.

“Тада су тензије већ досадиле, сви су желели више мир. Како је прошло неко време, опет смо постали нервозни, хоћемо мало хаоса и немира. То никоме не иде на част, упозорио бих све усијане главе које преко фудбала траже реваншзизам, да ово мора да остане само спорт”.

Некадашњи хрватски селектор казао је да много детаља може да одлучи меч, али да не може да предвиди ко ће више бити склон баналаним, а битним грешкама какве су честе у важним дуелима.

“За Хрватску ово није одлучујући меч, али за Србију свакако јесте. Хрватска већ има један кредит и квантитет сакупљених бодова, који јој омогућава криви корак. Нама можда одговара чак и нерешено. Још ништа није готово, али овај меч се може назвати кључним”, поручио је Блажевић.

Он је истакао да прати ситуацију у српском фудбалу и навео да му је жао што се Црвена звезда налази у великим проблемима.

“Тужан сам, чуди ме да влада нешто не предузме, већ хладнокрвно гледа како Звезда пропада. Звезда је била заслужна за афирмацију целе Југославије. Српска влада много дугује Звезди и не бих се чудио да се неко паметан нађе и каже – ми ћемо покрити то, дајте да Звезда стане на ноге. Мудар политичар би то урадио и добио све гласове”, рекао је Блажевић.

Он је додао да је ситуација у хрватском фудбалу боља и да је на челу ХНС-а Давор Шукер који, уз подршку ФИФА и УЕФА, ‘може да направи ред’.

Блажевић је казао и да је скептичан када је у питању могхност формирања регионалне лиге у фудбалу.

“УЕФА инсистира на нормалном понашању наших навијача, а видећемо колико ће ова влада бити у стању да увери те младе људе да се понашају нормално. Од тога ће све да зависи, ми смо на зубу УЕФА. Одлучни су да нас избаце из такмичења како би имали ред и цивилизовано понашање”, закључио је Блажевић.

Утакмица А групе квалификација за првенство света у Бразилу измедју Хрватске и Србије игра се 22. марта на Максимиру.

Репрезентација Србије се са четири бода налази на деоби трећег места са Македонијом, док Хрватска са 10 бодова дели прву позицију са репрезентацијом Белгије.