Прочитај ми чланак

БРУКА БЕОГРАДА И СРБИЈЕ: Параолимпијци ОСВАЈАЧИ МЕДАЉА не могу на балкон!

0

Освајачи медаља на Параолимпијским играма у Рију неће бити дочекани као сви остали спортисти, на тераси Скупштине Београда, јер за то нема техничких могућности

Бриљантни спортисти Борислава Перић, Нада Матић, Немања Димитријевић Митар Паликућа и Ласло Шурањи донели су већ шест медаља Србији на Параолимпијским играма у Рију.

За њих, као и оне наше спортисте који буду на победничком постољу, не постоји начин да поздраве народ с балкона Скупштине Београда.

Наиме, у Скупштини Београда не постоје архитектонски и технички услови да особе са инвалидитетом доспеју на место са којег освајачи медаља традиционално поздрављају грађане.
– На улазу у Скупштину не постоји класична рампа за инвалиде, али постоји прилаз за аутомобиле којим високе званице могу директно из лимузина да уђу у Стари двор. Такође, на улазу би наше параолимпијце дочекао узан детектор за метал, а затим и стрме степенице, док лифт није одговарајући за наше параолимпијце јер у њега не могу да стану инвалидских колица – каже Куриров саговорник.

Милан Граховац, председник Покрета малих људи Србије и вишеструки освајач медаља са највећих светских спортских такмичења, истиче да се шаље лоша порука:

– Пре четири године постојала је иницијатива да се испред Скупштине града направи бина за наше спортисте и да се то тако технички реши. Међутим, тадашњи градоначелник Драган Ђилас закључио је да параолимпијски спортови нису популарни у народу. Надам се да ће ова држава сада имати слуха за нас.

Нажалост, Скупштина Београда није једини пример. Одговарајућих рампи нема ни у Министарству културе, ни у подземним пролазима, а већина ивичњака у градовима је превисока.

– Држава већ 16 година не уклања архитектонске баријере, не можемо да се крећемо кроз град или да путујемо по Србији. Примера ради, за особе са инвалидитетом постоји само један једини јавни тоалет у целом Београду. Већина особа са инвалидитетом у Србији прима 9.000 динара месечно и то су нам једини приходи. Једва преживљавамо. Десет година тражимо да нам се повећа туђа нега и помоћ, па зар држава не може толико да уради за нас 12.000? – каже професор Бранко Јокић, председник Удружења особа са инвалидитетом „Феникс“, и најављује протестни скуп за 3. октобар испред Министарства за рад.