• Почетна
  • СПОРТ
  • Бошко Симоновић – Божа Дунстер: Селектор каквог Србија данас сања! (Видео)
Прочитај ми чланак

Бошко Симоновић – Божа Дунстер: Селектор каквог Србија данас сања! (Видео)

0

boza dunster_1364495282_670x0
(nadlanu.com, Intermedia Network, mwjppgg, Јутјуб)

Један од омиљених јунака пројекта „Монтевидео, Бог те видео“ и занесени добри анђео тактике наше фудбалске репрезентације која нас је представљала на првом светском првенству у Уругвају, био је Бошко Симоновић, чувени Божа Дунстер. Сазнајте ко је био овај занимљиви човек апсолутно посвећен фудбалу!

Бошко Симоновић, чувени Божа Дунстер (Шид, 12. фебруар 1898 — Београд, 5. август 1965), по занимању је био архитекта, али се архитектуром готово није бавио. Цео живот посветио је спорту, пре свега фудбалу – био је играч, судија, функционер и савезни капитен.

Помозите рад Србин.инфо! Да и даље останемо независни, српски, православни, анти-глобалистички сајт.

Играо је на месту голмана у „Српском мачу“ од 1912. а затим у БСК-у. Године 1923. био је први наш судија који је водио међународну утакмицу Букурешт–БСК у Букурешту.

boza andrejkaБожа Дунстер, Андрејка, Милутинац и др Коста Хаџи на броду, на путу за Монтевидео!

Престао је да суди због тешког прелома ноге на – санкању!
У БСК-у је био на разним функцијама од 1919, а када је Југословенски ногометни савез 16. марта 1930. из Загреба, у другом покушају, пребачен у Београд, постао је први савезни капитен.

На првој седници нове управе, 21. марта 1930, одлучено је да се стручно руковођење државним тимом повери Бошку Симоновићу архитекти из Шида. Он је одабрао тим од београдских играча за прво Светско првенство 1930. у Монтевидеу, а касније је у још неколико наврата био на челу репрезентације.

Да ли сте знали?
Београђани, инспирисани шампионским стартом изабраника Боже Дунстера, упутили су телеграм пред одлучујући меч против Уругваја: „Репрезентацијо, Бог те видео у Монтевидео, покушај да угруваш и Уругвај!“.

На стадиону „Сентенарију“ те вечери окупило чак 93.000 гледалаца, што је рекорд који од 27. јула 1930. до данас није оборен!

Бавио се и новинарством, уређивао је лист „Спортист” и био поктретач дневника „Спортски дневник”, првог дневног спортског листа у Југославији.

boza dunster nebojsa ilic
Пред крај живота прикупљао је грађу за историју југословенског фудбала.

У филму/серији „Монтевидео, Бог те видео“, као и у серији „На путу за Монтевидео“, а и предстојећем наставку „Монтевидео, видимо се!“, Божу Дунстера игра сјајни глумац Небојша Илић који је освојио срца публике већ првом репликом.

Прича о његовом верном пријатељу – голубу Радоју је, с обзиром да се о Дунстеровом животу мало зна, наметнула се као романтични обрт који је дао „филмски зачин“ овом стварном фудбалском јунаку, човеку који је много знао о фудбалу и живео тај спорт. Да нам је данас један Божа!