Прочитај ми чланак

БОРБА ПРОТИВ ХУЛИГАНИЗМА Навијачки рат бесни: Да ли је “енглески принцип” решење

0

Енглеска је некада била колевка хулиганзима... Навијачи су на Острву радили шта су хтели, а фудбал је био спорт који је у тој земљи са собом доносио смрт. Далеко од тога да је екстремно навијање искорењено у овој земљи, али сведено је на минимум. Да ли је у Србији време да се уведе “енглески принцип”?

После велике трагедије која се 1989. године догодил на стадиону “Хилзборо” у којој је погинуло 96 особа, а повређено је 766 навијача Ливерпула, било је јасно да нешто мора да се мења. Четири године раније догодио се “Хејсел” и једноставно Енглези нису имали излаз. Морали су да покажу зубе хулиганима.

“Челична лејди” Маргарет Тачер увела је оштре казне за преступнике на фудбалској утакмици. За оне који су правили инциденте није било милости. Улазак на терен, “коштао” би вас пет година затвора, док је на сваком стадиону био јавни тужилац спреман да вас за свега неколико сати осуди.

Ко је био довољно храбар да направи овакву глупост? Мало је оних који су после реформе “Челичне лејди” кренули овим путем.

Потпредседник Фудбалског савеза Србије Саво Милошевић упозорава да нисмо далеко од нивоа на којем су некада били Енглези.

– Питање је времена када ћемо доћи на ниво на ком су били енглески клубови пре неколико деценија, када су били избачени из европских купова на пет година. Мислим да смо близу тачке када више неће бити повратка и то је нешто што ће се у најскорије време и догодити уколико се нешто радикално не промени на нашим теренима – јасан је Милошевић у изјави за РТС.

Он се осврнуо и на чињеницу да су на 156. вечитом дербију коришћени ножеви.

– То је већ одговорност људи који организују утакмице, у овом случају људи из Фудбалског клуба Партизан, а догађало се слично и на утакмицама Фудбалског клуба Црвена звезда. Ово заиста иде ка томе да на неком од наредних дербија имамо на десетине мртвих. Количина мржње која влада на нашим стадионима нема везе са фудбалом, нити са спортом, нема везе са здравим разумом. То је мржња коју сам видео једино у оним ратним временима у Босни – закључио је Милошевић.