Прочитај ми чланак

БОЛЕСНО: Мушкарац постао жена па првак и рекордер државе, снимак све шокирао ВИДЕО

0

Светски спорт се налази на важној раскрсници људских права, људских слобода и фер такмичења. На том месту се негде у средини и даље налази недефинисани статус трансродних особа у спорту.

Валентина Петриљо, жена у телу мушкарца (мушкарац који је променио пол), постала је првак Италије у трци на 200 метара.

Валентина је у детињству била позната под именом Фабрицио, а сада је на државном првенству не само освојила титулу, већ је и срушила рекорд са 26 секунди и 27 стотинки.

Ипак, многима и даље не делује фер да се особа која несумњиво има тело мушкарца, како год да се осећа, осваја медаље и доминира у конкуренцији дама.

Снимак ове трке убрзо је постао прави хит на интернету, а видело га је више од пет милиона људи из различитих извора. Државно првенство Италије је до данас занимало углавном само оне који су били у дворани.

Занимљиво да се Петриљо такмичи у конкуренцији дама, али и као параолимпијац јер има проблема са видом. Никада до сада није био дисквалификован.

Због овога је реаговао и Ендру Богут, бивши НБА кошаркаш из Аустралије, који је иронично написао.

„Запањујућа и храбра краљица“, поручио је Богут. Можда то не би било схваћено као иронија да то сада није више пута говорио о томе да трансродне особе не би требало да се такмиче у женском спорту.

На ово му је убрзо одгворио Танаси Кокинакис, аустралијски тенисер, једним кратким „Чини се поштено“.

Прошле године је велику пажњу изазвао случаје Лије Томас, мушкарца који је постао дама, а онда је доминирала на пливачким такмичењима у Америци уз потресне исповести неких такмичарки.