Прочитај ми чланак

БОГДАН ОТВОРИО ДУШУ ПОСЛЕ МУНДОБАСКЕТА Недостајали су нам Калинић и Недовић, али..

0

Све је ишло идеално, до меча са Шпанијом..

Тренутно најбољи српски кошаркаш Богдан Богдановић, сумирао је утиске недавно завршеног Мундобаскета где се Србија није прославила заузевши „само“ 5. место.

Foto: fiba.basketball

Он је у интервју за Спортклуб опширно говорио о дешавањима на протеклом шампионату света и свему што се тамо догађало.

На питање шта су узроци разочарања у Кини, Богдан одговара:

– Несрећне околности, можда нам ни организација није ишла на руку, и систем такмичења је био ново искуство. Затим и притисак фаворита од самог почетка, не знам да ли је ико у историји кошарке био фаворит испред САД… Не могу да нађем конкретан један разлог, али ни ми нисмо задовољни резултатом. Док побеђујеш, онда не осећаш притисак. Десила се Шпанија, надмудрили су нас ту утакмицу, одиграли искусније и зрелије. И даље мислим да квалитетом нису боља екипа, али у тој утакмици и на СП су доказали да су најбољи. После тог пораза се десило оно ‘и ми можемо да изгубимо.

Све је ишло идеално, до меча са Шпанијом…

– Јако је тешко било после тог меча. Несрећан Васин случај… Он је момак то издржао феноменално, одушевљен сам како је изнео оно што му се догађало, мушки се борио и ни у једном тренутку није износио то, давао је све од себе… Није нам пријало ни путовање (до Донгуана), спремали смо се за Шангај, цела та промена плана, превише смо размишљали унапред, што је утицало на екипу. Мислио сам да ћемо се против Аргентине тргнути као тим – знали смо да су озбиљни, знали смо шта нас чека и да су незгодни и намазани. То су показали, а ми нисмо успели да им одговоримо – дешава се и то, не треба никога појединачно кривити, тимска је одговорност за пораз, морамо што пре да га заборавимо.

Затим, испадање у четвртфиналу од Аргентине.

– Они су на одбрану коју смо се ми договорили убацили неколико тешких шутева. Онда смо кренули полако да се губимо, мењамо одбрану и адаптирамо се. Превише смо им дозволили простора. Они су ниски бекови и план је био да их терамо на наше високе, да им не дозволимо лаган шут, али су нас они скаутирали, одиграли су на екстра продор и екстра пâс. Тактички су одиграли чврсто и јако, видело се да су били добро припремљени“.

О Ђорђевићу и његовом одласку…

– Он нам је увек уливао много самопоуздања, ‘палио’ нас је и имао је невероватну енергију, Захвални смо му на свему што је урадио, млађима је дао простор и слободу, пустио нас је да уживамо у репрезентацији. Направио је културу, свима је лепо да дођу и да уживају.

Калинић и Недовић?

– То је тренерова одлука, он је имао своју визију, а ми као играчи не можемо да мењамо и да утичемо на његов начин рад и на то што је он замислио. Сад после пораза они фале, недостајали су нам и овако, али незахвално је сада причати – има и других играча, оних који су се повредили… Не треба издвајати никога, а они који нису позвани ове године треба да схвате да је то ове године и да гледају даље у будућност, треба да играју са мном и са осталим саиграчима.

Никола Јокић није давао изјаве за српске медије, а Богдан мисли да ће се и даље одазивати позивима за репрезентацију.

– Мислим да хоће, он воли да се такмичи и воли да игра. Он не воли ту медијску пажњу, то му смета, не воли да прича, једноставно је такав, морате и ви да га разумете. Мислим да жели да оствари резултат са националним тимом.