Прочитај ми чланак

БЕЗВОЉНО ЗА КРАЈ: Ево зашто је Новак тако лако положио оружје пред Федерером ВИДЕО

0

Новак Ђоковић, поразом уз лошу игру против Роџера Федерера, окончао наступ на завршном Мастерсу у Лондону и такмичарску АТП сезону на другом месту ранг листе.

Безвољно је изгледао Новак Ђоковић на терену лондонске „О2 арене“, скоро као да је потонуо у плаветнило њеног препознатљвог амбијента. У мечу у коме скоро ни у једном моменту није приказао борбеност и жељу да подигне ниво игре како би био иоле конкурентан Федереру, исувише лако је дозволио да резултатски заостане за Швајцарцем – што се показало као пресудно у даљем току једног од лошијих мечева који су њих двојица до сада одиграли.

Foto: AP

„Катастрофа“ је реч којом је Новак описао свој наступ, а да притом није много шта више рекао у опису разлога који су до ње довели. Сигурно је да није лако бити речит после оваквог наступа, уз укупно 44 начињене грешке и само 57, односно 44 одсто поена освојених на први и други сервис – уз ретко виђену статичност током поена, која је кулминирала у последњим гемовима наступа у Лондону.

Иако је на тренингу пред меч Новак изгледао сасвим у реду, посвећен и пословичан – нешто више од два сата после тога се пред пуним трибинама тениских поклоника из целог света појавио неки други човек, играч. Нисмо тако често виђали Новака Ђоковића у верзији без мотива за надигравањем, страсти, жеље за победом или повратком у меч – чему је, у доброј мери (што је сада јасно) „кумовао“ болан пораз против Доминика Тима у другом колу. И да је дошао до победе против Федерера, Ђоковића би чекала још два изузетно тешка меча – и можда је та перспектива „умртвила“ жељу дојучерашњег светског броја један да настави своју кампању у Лондону ове године. Разуме се – дуга и напорна је била и ова сезона, која се званично завршава тек следеће недеље на мадридском Дејвис Куп шампионату света – а евидентно је да место на челу АТП каравана не представља више довољну инспирацију како би се у оваквим ситуацијама „гинуло“ као у некој од претходних сезона.

Штета за све ово, јер је синоћње издање Роџера Федерера било све само не изузетно. Упркос томе, „Федекс“ је био довољно фокусиран на свој циљ да у оба сета први „спакује“ предност и однесе је на коначно одредиште, и издигне се до потребног нивоа игре да не дозволи Новаку превише шанси за повратак у меч. Борио се Швајцарац више у сваком од кључних поена, препознавао важност кључних момената у мечу, знатно мање грешио (14 мање грешака од Новака) – и све то уз неупоредиво боље покривање терена него што је виђено са друге стране мреже, што му је и давало прилику да дође у позицију да забележи девет винера више, односно 23 освојених поена више од српског тенисера.

Укратко, оваквом току меча се тениски свет заиста није надао – и уз све похвале Федереру на истрајности у жељи за новим победама и трофејима у 38. години живота (податак који је и сам Новак истакао као инспиративан за његов даљи ток каријере) – преостаје нам да видимо да ли ће другарска атмосфера у Дејвис Куп репрезентацији Србије позитивно утицати на то да Новак Ђоковић ипак не оконча ову успешну тениску сезону на начин на који је то урадио на завршном АТП Мастерсу у Лондону.