• Почетна
  • СПОРТ
  • Батица Мирковић о мечу са Хрватима: Агресивно, ал` контролисано, па да их растуримо!
Прочитај ми чланак

Батица Мирковић о мечу са Хрватима: Агресивно, ал` контролисано, па да их растуримо!

0

mirkovic(Спортски журнал)

Ближи се квалификациони дуел са Хрватима, то вече истине, отрежњења и одговора на питање свих питања: колико вреди српски државни тим, у овом тренутку.

С тим у вези, разумљиво, медији недељама брује о томе и што прво упада у очи никако да на новинским ступцима освану и редови с првом асоцијацијом на октобарски реванш у Загребу `99-те, идејним вођом генерације – ЗораномБатицом Мирковићем.

Неупућен свет потоње не би требало да чуди. Тако се наместило, тако од природе дато. Испрва само од себе, затим како је време одмицало – снагом ауторитета, железним карактером, харизмом и фанатичном борбеношћу достојном једног Кутузова.

Истина, он је на терену најмање мислио на себе, вазда играо за тим. Захвалан играч, што би рекли стручњаци. Аутентични фудбалски алтруист, сликовито придодали новинари. Изван стадиона другар до корица, за сва времена. Такав је… Пријатељ, његово друго ја…

БИЋУ ТРЕНЕР, ВЕРОВАТНО
Чиме се тренутно бавите, шта планирате у времену што следи?
– Сва тренутна интересовања нису везана за спорт. Опет, негде у перспективи видим себе у фудбалу. Поседујем „А“ лиценцу,  привлачи ме комплексност тренерског позива. Отуд гледам да будем максимално припремљен, проширујем знања и сазнања како бих стекао довољно искуства да упишем ПРО лиценцу.

Иако се поменута утакмица урезала дубоко у годове на стаблу његове изузетне каријере, разговор започињемо о све учесталијим позивима на витештво тамошњих и овдашњих мирољубиво настројених ветерана.

Мирни и афирмативни тонови могу само лековито да делују на играче, њихово да то чују. Убеђен сам да хоће, иако дуел с Хрватима долази некако у незгодан моменат за нас, због бодовног минуса у односу на домаћина. Биће пун стадион, публика непријатељски расположена према нама.

Али, то је већ ван контроле актера и требало би да се изолују, одиграју фер и коректну утакмицу – искуствено у даху саветује, Бата Мирковић. – Играчи, читам, узајамно респектују једни друге и, збиља, не видим разлог да се утакмица изроди у нешто друго.

Велик је набој, утисак је, атмосфера наелектрисана до неба?

Ништа чудно, једноставно, таква је утакмица. Момци би требало у меч да уђу максимално сконцентрисани, смирени и надасве спортски мотивисани. С друге стране, контролисано агресивни и сто одсто посвећени дешавањима на терену, па да их растуримо!

Компетентни сте да оголите, боље речено: откријете шта се то догоди да тад у играчу крв прокључа?

Превасходно важност и специфичност утакмице. Хтели не хтели да признамо, овај меч је ипак несвакидашњи. Верујте,  више од игре.

Стручњаци с бивших нам простора готово углас Хрвате прогласише фаворитима, не само из разлога што се игра у Загребу?

Хрвати јесу у предности, почетној и не малој. Играће растерећеније, релаксираније. Друга је ствар како ће се ствари развијати даље. Отежавајућа околност је квалитет Хрвата у свим линијама тима, уиграност, нагомилано искуство играња великих мечева. Наши момци су исто квалитетни, међутим, неискуснији и оптерећенији исходом меча. Мада, то не мора ништа да значи. Имамо и ми адуте, рачуницу.

Да не околишемо: верујете ли да можемо да добијемо Хрвате у „мечу који не сме да се изгуби“?

Наравно, што казах: имамо младу и квалитетну репрезентацију способну да победи у Загребу.

Синиша Михајловић: Не дирајте хрватска јаја